Sari la conținut

Timişorean premiat de Microsoft


„Senzorii dintr-un telefon, în cazul de față folosește un accelerometru și când scutur telefonul, se aprinde becul”, explică Cătălin Gheorghiu, timișoreanul premiat de Microsoft.

Așa arată unul din gadgeturile cu care Cătălin Gheorghiu i-a convins pe angajații lui Bill Gates să îl premieze la categoria Windows Development. Aplicaţia creată de Cătălin, odată instalată, face ca, prin intermediul telefonului mobil, să fie controlate toate utilitățile din casă.

„Tehnologia folosită acolo poate fi aplicată în viața de zi cu zi, poți să faci de exemplu un baby monitor banal sau un senzor la ușa pisicii”, continuă Cătălin.

O altă creaţie de-a sa este robotul care cântă muzică de circ. Cătălin Gheorghiu şi-a prezentat cele două gadgeturi în Rusia, Serbia, Croția şi Slovenia. A făcut mii de oameni care au participat la conferințele sale să înțeleagă cum funcționează tehnologiile viitorului.

„Am vrut să mă întorc la oamenii care să mă pună la loc, oameni deștepți care să mă tragă și astea au fost comunitățile. În plus dacă știi ceva trebuie să și dai înapoi”, mai spne informaticianul.

Antreprenorii care au participat la conferințele lui Cătălin Ghorghiu au doar cuvinte de laudă despre informaticianul premiat de Microfost.

„Remarcabil și prin faptul că adresează diferite categorii de actuali și viitori programatori”, spune Radu Ticiu, antreprenor.

Microsoft, o companie care în 2013, de exemplu, a avut o cifră de afaceri de aproape 80 de miliarde de dolari, îi premieză în fiecare an pe oamenii care promovează tehnologiile viitorului.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Adrian Ionescu