Sari la conținut

Timişorenii vor sterilizarea, nu eutanasierea câinilor fără stăpân

O parte dintre timişorenii prezenţi la dezbaterea publică a acuzat Primăria că bagă în buzunar banii ce ar trebui folosiți pentru întreținerea câinilor fără stăpân: „Și actuala și fosta primărie, pentru că oamenii nu fac nimic, nu depun plângeri la DNA, nu fac presiune, ei au curaj să bage bani în buzunar".

Au fost şi voci care au propus înfiinţarea unor mini adăposturi în câteva cartiere ale Timisoarei: „Am propus ca în fiecare cartier să fie un miniadăpost de căței din cartierul respectiv. Să fie puși în acel miniadăpost, fiecare locatar să doneze, eu știu, 5-10 lei pentru întreținerea lor. Nu mai sunt pe stradă, sunt acolo, cine dorește să-i adopte, îi ia, merge acolo".

Cei mai mulţi dintre iubitorii de animale, prezenţi la dezbaterea publică, au cerut primăriei să oprească eutanasierea maidanezilor şi să pună în aplicare programul de sterilizare: „Am propus să luăm exemplul de la Iași, unde în nouă ani s-au sterilizat 33.000 de căței. Există un adăpost cu 1.000 de locuri, neacoperite. De-abia 300 de căței sunt în adăpostul de la Iași, deoarece se fac 5 adopții aproximativ în fiecare zi și nu s-a omorât niciun cățel".

Şi reprezentanţii organizaţiilor de protecţie a animalelor spun că sterilizarea trebuie să fie o prioritate. „Am propus ca metoda pe care am adoptat-o anul trecut la nivel de Primăria Timișoara să fie permisă în continuare. Și anume steriliarea în masă a câinilor, și a celor cu stăpân, și a celor fără stăpân. Cred că asta trebuie înțeles în primul și în primul rând și de către edilii noștri: că nu putem rezolva chestiunea asta peste noapte", a declarat Ruxandra Bizera de la Asociaţia Pet Hope Timişoara.

Și reprezentanţii municipalităţii susţin că, prin noul regulament, eutanasierea este ultima soluţie. „În 2013, am reușit să sterilizăm aproximativ 2.050 de câini de pe raza municipiului Timișoara. Discutăm despre sterilizare, deparazitare, vaccinare și așteptăm să fie adoptați. Este ultima măsura la care se va recurge - eutanasierea", susține Adrian Bere, directorul Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara.

Propunerile făcute de timişoreni în cadrul dezbaterii publice vor fi aduse la cunoştinţa consilierilor locali. Aceştia vor putea face amendamente la regulamentul de gestionare a cainilor fără stăpân şi îl vor vota în următoarea şedinţă a Consiliului Local.

reporter: Miodrag Hojda
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Călin Țenche