Transplant renal si la Timisoara

Data publicării:
n1630 20transplant 20renal 20si 20la 20timisoara 20221112-34797

Hainalka Rausch a fost diagnosticată cu insuficienţă renală în urmă cu patru luni, iar acum aşteaptă un transplant. Femeia are 43 de ani şi vine de două ori pe săptămână la dializă. Dacă până în ianuarie se va găsi un donator compatibil, Hainalka va fi unul din cei 2 pacienţi ce vor fi operaţi la anul.

În prezent peste 600 de pacienţi din vestul ţării se află pe listele de aşteptare pentru un transplant de rinichi. Medicii efectuează în fiecare zi teste, pentru a găsi donatori compatibili pentru ei.

Ultima intervenţie de transplant renal a avut loc la Timişoara în 2008, când activitatea a fost sistată din lipsă de specialişti. A fost nevoie de aproape cinci ani pentru a dota corespunzător sălile de operaţie şi pentru a se forma o nouă echipă de medici.

Sala de operaţie din cadrul secţiei de Anestezie Terapie Intensivă, unde se vor realiza intervenţiile ce vor marca reluarea transplantului renal la Timişoara a fost renovată la standarde europene. La fel şi saloanele destinate recuperării post-operatorii. Centrul de transplant duce, însă, lipsă de asistente, brancardieri şi infirmiere.

O nouă şansă pentru bolnavii fără rude compatibile ar putea veni în primăvara anului viitor, dacă intervenţiile de transplant cu rinichi de la donatori vii vor avea succes. Atunci va fi demarat transplantul renal cu organe de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri