Vama Moraviţa, trecută greu, cu reguli noi. Au fost introduse restricții la tutun, alcool și alimente. Măsurile de control au fost eliminate, apoi, temporar

Data publicării:
Vama Moravita prima

Drumul celor care au venit seara trecută din Serbia, în România, s-a oprit ore bune la coada formată în Vama Moraviţa. Oameni au aflat aici, cu surprindere, că trebuie să completeze un formular în care să declare cantităţile pe care le transportă, din 22 de tipuri de produse: „Stăm 4 ore aici pentru nimic, pentru nişte hârtii care nu sunt valabile”. Ce li se cere să declare? „Ţigarete, cigarillos, trabucuri, tutun, alcool, vinuri liniştite”, ”Organe vegetative de înmulţire, bulbi, rizomi”.

 
Toate aceste informaţii trebuie însă introduse pe calculator, operaţiune care face ca timpii de aşteptare la Vama Moraviţa să ajungă la câteva ore. Oamenii erau revoltați: „Fiică-mea a ajuns de la Londra acasă, a făcut 4 ore, 3 ore cu avionul, şi eu nu sunt acasă, de cinci ore stau”.


 
Unii şi-au pierdut răbdarea suficient de mult încât să se întoarcă din drum, de la Vama Moravița: „S-a săturat un sârb şi a plecat, s-a retras din coloană, probabil că s-a săturat de UE”

În autocarul care transporta echipa de rugbyişti Partizan Belgrad la o competiţie din Timişoara, oprit la Vama Moravița, a ieşit la iveală încă o provocare: completarea formularului scris în limba română, de către oameni care nu cunosc limba noastră.

 
„Nu înţeleg limba română, este greu să completez formularul. Suntem cu copiii, aşa că nu avem nici alcool, nici ţigări, deci aşteptăm pentru ... nimic”, ne spune antrenorul Nemanja Babic. Întrebăm: Aţi făcut cumpărături, aţi cumpărat ulei, zahăr? ”Nimic, la o înmormântare am fost, vă dau o prăjitură”, ”Au murit cuscrii, că fata e măritată în Serbia, am fost la înmormântare”.

Vama Moravita 01
Vama Moravita 01


Cele întâmplate la Vama Moravița sunt consecințele introducerii unor reguli noi. De vineri, o persoană mai poate introduce, o singură dată la șapte zile, cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, 1 kg de zahăr şi 15 kg de făină.

UPDATE.
După blocajul de ieri, de la punctele de trecere a frontierei cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova, Direcţia Vămilor a decis azi noapte să elimine temporar obligativitatea completării formularelor de către călătorii care intrau în ţară cu diverse mărfuri. Măsura birocratică a dus la formarea unor cozi uriaşe la intrarea în România. 

Reporter: Manuela Strinu
Operator: Cosmin Pîrlogea
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri