Sari la conținut

Sute de amenzi pentru parcare

Lipsa locurilor de parcare din zona centrală a Timișoarei îi face pe șoferi să încalce legea cu bună știință. Își lasă mașinile pe trotuare, pe spațiile verzi sau pe pistele de biciclete pentru că, spun ei, nu au alte variantă. Grav este însă, că mulți dintre ei parchează pe străzile din centrul istoric, devenite pietonale după reabilitarea. Doar în ianuarie, peste 500 de șoferi au fost amendați că au parcat ilegal, iar mai multe zeci au fost sancționați pentru că au intrat cu vehiculele în piețele sau pe străduțele pietonale pavate cu piatră cubică.

”În luna ianuarie 77 de șoferi au fost amendați pentru că şi-au parcat mașinile pe aleile pietonale din centrul istoric. Din acest areal au dispărut, în 2015, 500 de locuri de staționare, după ce zona a fost reabilitată”, relatează Caterina Ledrer, jurnalist Digi24 Timişoara.

Nu doar aleile pietonale sunt vânate de șoferi. Trotuarele din zona centrală sunt şi ele folosite de conducătorii auto pe post de parcare. În timp ce pietonii sunt deranjați, șoferii se apară şi spun că aleg aceste variante din cauza lipsei locurilor de staționare.

Polițiștii locali nu îi iartă însă. Sute de șoferi au fost amendați în ianuarie pentru că şi-au lăsat mașinile în locuri nepermise.

”În zona centrală a orașului au fost aplicate numai în ultima lună un număr de 529 sancțiuni contravenționale conducătorilor auto care au oprit, staționat sau pătruns în zonele pietonale. Sancțiunile în astfel de situații sunt cuprinse între 290 şi 725 de lei.  În tot orașul în total s-au dat peste 1.450 de sancțiuni”, a declarat Dana Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.

Autoritățile promit de 6 ani construirea unei parcări supraetajate cu 1.200 de locuri în proximitatea centrului istoric, dar până acum proiectul nu a demarat. Terenul vânat de primărie e al Universităţii de Vest care nu l-a cedat însă municipalității. Promisiunile rămân însă.

”Rămân acum două variante: una a unui parteneriat public - public cu Universitatea de vest în vederea construirea unui obiectiv care să cuprindă atât parcare cât şi alte funcționalități necesare Universitatea de Vest. Sau realizarea parcării supraterane în aceeași zonă dar pe un alt amplasament, ceva mai îndepărtat de centrul istoric”, a spus Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Potrivit datelor obținute de la Primăria Timișoara, în oraş sunt 80.200 de locuri de parcare. Dintre acestea 10.000 au regim cu taxă, iar 19.300 sunt garaje private.

reporter: Caterina Ledrer/ operator: Mihai Pop