Boala carotidiană: Cum apare și în ce constă tratamentul

Data actualizării: Data publicării:
dr anca chitic
Dr. Anca Chitic, medic specialist chirurgie cardiovasculară

Boala carotidiană apare prin formarea de plăci de aterom pe pereții arterei carotide, o problemă ce se poate complica apoi prin desprinderea unei astfel de plăci, care apoi blochează artera ce irigă creierul, creând așa-numitul accident vascular cerebral. Aflăm cum se poate trata boala carotidiană de la dr. Anca Chitic, medic specialist chirurgie vasculară.

Boala carotidiană apare prin îngustarea uneia sau a ambelor artere carotide comune prin depunerea de plăci de aterom pe pereții vasculari. Obstrucția vasculară poate să nu determine simptome de la început, dar, pe măsură ce boala progresează, pot apărea manifestări ca durerile de cap, amețelile, senzația de leșin și chiar pierderi ale stării de conștiență. În aceste stadii, pacientul trebuie să se adreseze către un centru de chirurgie vasculară, pentru diagnostic și tratament.

Accidentul vascular cerebral ischemic este complicația cea mai gravă a bolii carotidiene, când o arteră care irigă creierul este complet blocată. Această complicație constituie o urgență majoră, deoarece țesutul cerebral rămas fără sânge începe să moară și se distruge în următoarele minute până la câteva ore, deoarece rămâne fără oxigen. În această fază, pacientul trebuie să ajungă în primele 4 ore și jumătate la un centru de stroke, pentru a putea beneficia de dezobstrucția vasului prin tromboliză.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri