Când este necesară intervenția de bypass aortocoronarian

Data publicării:
Untitled
Dr. Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie cardiovasculară

Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de deces la nivel mondial, dar și în România. Dintre acestea, un rol principal în mortalitate și în morbiditate este jucat de boala cardiacă ischemică. Printre tehnicile de revascularizare a miocardului se numără bypassul aortocoronarian. Despre intervenţie discutăm cu dr. Stanislav Rurac, medic primar Chirurgie cardiovasculară.

Bypassul aortocoronarian este o intervenție chirurgicală complexă practicată pentru revascularizarea cordului în cazul bolii coronariene ischemice. Operația se realizează sub anestezie generală și necesită circulație extracorporală, mai exact conectarea pacientului la o mașină inimă-plămân. În timpul procedurii, cordul este oprit, pentru a se realiza devierea circulației sângelui peste zona îngustată a arterei coronare, cu ajutorul unui graft arterial (preferabil) sau venos.

În prezent, pacienții cu ischemie cardiacă pot beneficia și de alte metode de tratament. Astfel, pe lângă intervențiile de chirurgie cardiovasculară, pentru tratarea ischemiei coronariene avansate pot fi folosite și proceduri de cardiologie intervențională, cum este angioplastia cu balon și stent. Marele avantaj al acestor soluții terapeutice moderne este abordul minim invaziv, endovascular, fără deschiderea sternului.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri