Ce este dispneea și care sunt cauzele ei

Data publicării:
Untitled
Dr. Ioana Zamfirescu, medic specialist Medicină de urgență

Lipsa de aer sau greutatea în respirație, adică dispneea, este o senzaţie extrem de neplăcută şi incomodă. Care sunt cauzele şi când ar trebui să ne îngrijorăm, ne spune dr. Ioana Zamfirescu, medic specialist Medicină de urgență.

Dispneea acută reprezintă o urgență medicală, iar pacientul trebuie să ajungă cât mai repede la Compartimentul de Primiri Urgențe, pentru evaluare și tratament. Cel mai des, acest simptom este provocat de afecțiuni pulmonare sau cardiace, prin urmare pacientul poate fi în mare pericol și orice secundă contează. Infarctul miocardic acut sau embolia pulmonară se numără printre cele mai grave complicații care provoacă dispnee, iar tratamentul trebuie să înceapă de urgență.

Senzația de sufocare poate fi și un simptom al unor afecțiuni cardiace cronice, care, în lipsa tratamentului, s-au agravat. Printre acestea se numără cardiomiopatia, pericardita, insuficiența cardiacă și ischemia cardiacă. Pentru identificarea rapidă și sigură a cauzei dispneei, medicul poate indica efectuarea unei coronarografii. Procedura este minim invazivă și permite diagnosticarea bolii coronariene (îngustarea vaselor de sânge de la nivelul inimii) și chiar tratamentul unora din aceste probleme.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri