Ce este exenterația pelvină și când este indicată

Data publicării:
dr gabriel mitulescu
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală

Una dintre cele mai complexe intervenții chirurgicale din chirurgia pelvină este exenterația pelvină. Din această cauză este practicată de echipe super-specializate de chirurgi. Despre indicațiile acestei intervenții, beneficiile și calitatea vieții după operație, discutăm cu dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală.

Cancerele cu localizare pelvină (cancerul de col uterin, cel de vezică urinară, cel de rect sau de canal anal) pot invada structurile antomice din vecinătate, în multe cazuri fără a disemina la distanță. În cazurile fără metastaze, principala opțiune salvatoare de viață este o intervenție chirurgicală radicală, numită exenterație pelvină. Această operație de mare amploare constă în extirparea tuturor organelor din pelvis, uneori cu extensie chiar și la organele din cavitatea abdominală. În funcție de particularitățile cazului, pot fi îndepărtate rectul, vezica urinară, porțiunea terminală a ureterelor, ganglioni limfatici, uterul, trompele uterine, ovarele și vaginul la sexul feminin, respectiv prostata la sexul masculin.

Supraviețuirea pacienților cu cancer pelvin local avansat depinde de stadializarea corectă a bolii, de calitatea intervenției, de statusul fizic și psihic al pacientului și, bineînțeles, de experiența echipei de chirurgie generală care efectuează operația. Exenterația pelvină poate asigura o supraviețuire de aproximativ 50% la 5 ani în cancerul pelvin local avansat, în vreme ce orice alt tip de tratament se însoțește de o supraviețuire la 1 an care tinde către 0.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri