Cum recunoaștem sindromul Lynch

Data publicării:
maria olinca
Conf. dr. Maria Olinca, medic primar Anatomie patologică

Vorbim astăzi despre sindromul Lynch, o afecțiune rară, congenitală, care crește riscul unor boli grave. Care sunt acestea și cum depistăm acest sindrom, ne spune conf. dr. Maria Olinca, medic primar Anatomie patologică.

Sindromul Lynch este o afecțiune cu transmitere ereditară care crește riscul pentru numeroase tipuri de cancer. Cele mai frecvente tipuri de boală oncologică întâlnite la pacienții cu sindrom Lynch sunt cancerul colorectal, dar și cele de endometru, ficat, ovar, pancreas, prostată și nu numai. Sindromul Lynch se transmite autozomal dominant, ceea ce înseamnă că este suficient ca un singur părinte să fie purtătorul unei mutații genetice, care, odată moștenită, va declanșa boala la urmaș.

Diagnosticul sindromului Lynch se poate face printr-o serie de teste genetice de screening sau de diagnostic, care pot fi realizate prenatal, dar și după naștere. Un alt tip de teste este reprezentat de testarea imunohistochimică, realizată din probe de țesut recoltate prin biopsierea unor țesuturi tumorale. Imunohistochimia vizează expresia anumitor proteine la nivelul țesutului tumoral, care indică funcționarea unora genelor implicate în acest sindrom.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri