Cum se efectuează colonoscopia și ce boli pot fi diagnosticate

Data actualizării: Data publicării:
dr denisa munteanu
Dr. Denisa Munteanu, medic specialist Gastroenterologie

După vârsta de 45-50 de ani este recomandat examenul intestinului gros. Colonoscopia sau endoscopia digestivă inferioară ne ajută să prevenim şi să depistăm apariţia unor boli grave. Despre această procedură discutăm cu dr. Denisa Munteanu, medic specialist Gastroenterologie.

Colonoscopia este o procedură endoscopică sigură, cu ajutorul căreia se examinează tractul digestiv inferior în scop diagnostic și, în unele cazuri, chiar și terapeutic. Prin colonoscopie se diagnostichează, monitorizează și tratează afecțiuni precum: bolile inflamatorii intestinale (rectocolita ulcero-hemoragică, boala Crohn), polipoza colonică, diverticuloza intestinală, angiodisplaziile colonice, cancerul colorectal. În cazul în care sunt depistate formațiuni tumorale suspecte sau polipi colonici, prin intermediul colonoscopului se pot preleva biopsii sau chiar se pot efectua rezecții ale polipilor.

Colonoscopia este realizată de medicul gastroenterolog, care introduce un endoscop special (numit colonoscop) prin anus, care apoi avansează pe toată lungimea colonului, uneori până la nivelul ultimei porțiuni a intestinului subțire. Colonoscopul este un tub subțire flexibil care are în vârf o cameră video și o sursă de lumină.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri