Meningioamele cerebrale sunt tumori dezvoltate din meninge. Cum se formează și care este tratamentul

Data publicării:
dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie

Meningioamele cerebrale sunt tumori dezvoltate din meninge, țesutul care protejează creierul și măduva spinării. Ce sunt mai exact aceste formațiuni, cum se formează și care este tratamentul, disuctăm cu dr. Dan Benția, medic primar neurochirurgie.

Meningiomul este un tip de tumoră cerebrală dezvoltată din meninge, foița care învelește creierul. Deși considerat o tumoră benignă, meningiomul cerebral poate crește treptat în dimensiuni. Prin dimensiunile sale, tumora comprimă țesutul nobil cu care se învecinează și poate provoca semne și simptome neurologice, între care cel mai frecvent este durerea de cap.

Meningiomul cerebral este diagnosticat imagistic, preferabil prin examen RMN cu substanță de contrast. În cazul tumorilor cu dimensiuni mari, care comprimă țesutul cerebral, se recomandă excizia chirurgicală în totalitate, printr-o intervenție de neurochirurgie realizată cu ajutorul sistemelor avansate de neuronavigație cerebrală. Atunci când operația nu este posibilă sau când tumora este anaplastică, adică prezintă o creștere rapidă sau necontrolată, soluția poate fi radiochirurgia, adică o procedură avansată de radioterapie stereotaxică.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri