Testarea genetică în cazul unor tipuri de cancer ajută la reducerea riscului de dezvoltare a bolii. Când sunt indicate aceste analize

Data actualizării: Data publicării:
dr viorica radoi
Dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală

Evaluarea și testarea genetică în cazul unor tipuri de cancer ajută la reducerea riscului de dezvoltare a bolii. Cu ajutorul unor astfel de teste se poate face profilaxie personalizată și se poate determina un tratament personalizat. Când sunt indicate aceste analize, ne spune dr. Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală.

Unele forme de cancer pot avea factori de risc cu transmitere ereditară, adică pacienții cu rude apropiate diagnosticate cu anumite afecțiuni oncologice au un risc mai mare de a dezvolta, la rândul lor, respectiva boală. Este important de înțeles, însă, că riscul de boală nu este echivalent cu boala.

Pentru evaluarea riscului de transmitere a mutațiilor genetice asociate bolilor oncologice, este necesar un consult de genetică medicală. Medicul genetician va recomanda apoi, dacă este nevoie, efectuarea unor teste genetice specifice. În acest fel, pacienții pot afla dacă sunt predispuși la apariția unor forme de cancer și dacă există riscul de a transmite și urmașilor respectivele mutații genetice.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri