GERMANIA ALEGE. Berlinul, locomotiva Europei pe timp de criză

Data publicării:
bundestag german germania 2 bundestag de

De la începutul crizei economice, multe guverne au plătit prin demisie preţul reformelor şi al austerităţii. Nu este cazul Germaniei, unde Executivul pare că stăpâneşte foarte bine situaţia. Meritul este exclusiv al cancelarului Angela Merkel, spun specialiştii, pentru că a reuşit să transforme ţara într-un adevărat model de performanţă economică.

Cifrele economice vorbesc de la sine în cazul Germaniei: deficitul bugetar este la cel mai scăzut nivel din ultimele patru decenii, iar rata șomajului este sub șapte la sută.

„Acest guvern, condus de creștin-democrați, a fost guvernul care a înregistrat cel mai mare succes de la reunificare”, explica Angela Merkel, cancelarul german.

În timp ce producătorii din alte țări făceau eforturi ca să limiteze pierderile cauzate de criza economică, 80 la sută din producția BMW, Mercedes și Audi a mers la export. Anul trecut, vânzările de mașini germane au crescut cu 12 procente.

„Cred că v-ați dat seama că Germania a fost locomotiva Europei chiar și în timpul crizei. Iar una dintre explicații este surplusul pe care l-a avut. E ceea ce trebuie să ai atunci când conduci o companie: ai nevoie de o rezervă. La fel se întâmplă și cu o țară”, este de părere Jim Hagemann Snabe, președinte al unei companii de software.

„Trebuie să fii capabil să inovezi și să poți face investiții în domenii care vor produce creștere economică în viitor”, crede Jim Hagemann Snabe, președinte companie de software.

Angela Merkel a ales să fie temută peste hotare și iubită la ea în țară, aprecia un editorialist de la The Guardian. Acesta explica succesul cancelarului german printr-un nou stil de putere politică, botezat Merkiavellism - o sintagmă născută din combinarea numelor Merkel și Machiavelli. Altfel spus, politici dure și rigoare pentru statele care nu țin pasul în vreme de criză economică, dar consens pe plan intern, cu toate forțele politice de la Berlin, inclusiv cu partidele din opoziție.

Germania este o forță în Europa, nu doar la nivel politic și economic, ci și militar. Istoria i-a învățat însă pe liderii germani de acum că, atunci când vine vorba de folosirea forței militare, e mai bine să te gândești de două ori înainte să acționezi. De aceea, în ultimele decenii, Germania s-a ferit să fie în prima linie a celor care decid o misiune militară peste hotare, dar a fost alături de aliați atunci când a fost nevoie.

Campanie Digi24

Digi24 va trata pe larg teme de interes legate de Germania pe parcursul întregii săptămâni, îm cadrul secțiunii „Germania alege”, campanie ocazionată de alegerile care vor avea loc în 22 septembrie.

Începând de marți, Digi24 aduce în obiectivul Digi24 alegerile din Germania. Sâmbătă, trimișii speciali ai Digi24 transmit din Berlin ultimele informații de dinaintea votului, iar duminică urmăresc atent scena politică germană în jurnalele de știri.

De la ora 18.00, Balazs Barabas discută despre miza acestor alegeri, iar de la 18.45, Cosmin Prelipceanu și Emil Hurezeanu, aflați în Germania, analizează primele estimări ale votului.

Luni, la Digi24 ia primele reacții interne și internaționale și de la ora 20.00 trage concluziile într-o ediție specială a „Jurnalului de seară”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri