Sari la conținut

Persoane care au refuzat premiul Oscar

Marlon Brandon FOTO © GETTY/GULLIVER IMAGES

Iată câteva exemple:

Prima persoană care a refuzat un Oscar: scenaristul Dudley Nichols, 1935, câştigător pentru scenariul din „The Informer”. Într-o carieră de 35 de ani, a scris scenariile pentru filme celebre ca „For Whom The Bells Tolls”, „Bringing Up Baby” sau filmul care l-a făcut pe John Wayne un star: „Stagecoach”. Scenariul pentru care a primit Oscarul refuzat era adapatare după o carte despre războiul irlandez de independenţă.

Primul actor care a refuzat premiul: George C. Scott, 1970 – câştigător al premiului pentru cel mai bun actor în rol principal, în filmul „Patton”, în rolul generalului George S. Patton jr. Înainte de ceremonie, actorul a telegrafiat Academiei că refuză premiul.

Actorul care a refuzat până şi nominalizarea: Înainte de a refuza premiul în sine, acelaşi George C. Scott a refuzat nominalizarea pentru cel mai bun actor în rol secundar, din 1961, pentru filmul „The Hustler”. El a fost totuşi nominalizat, dar nu a câştigat.

Un alt actor care a refuzat premiul a fost Marlon Brando, în 1972, când a fost declarat câştigător al premiului pentru cel mai bun actor în rol principal în „Naşul”. Brando a trimis atunci o femeie indiancă pe scena, pentru a protesta în acest fel față de tratamentul aplicat de Hollywood populaţiei de origine amerindiană.

(documentarist: Cristina Rizoiu, Digi24)

Citiți alte materiale despre OSCAR 2015 în secțiunea specială a site-ului digi24.ro