RAPORT DE ȚARĂ. Agricultura ecologică începe să câștige teren în Bistrița-Năsăud

Data publicării:
sera - 5605195-Mediafax Foto-Octav Ganea-2

Peste 3.000 de agricultori din județul Bistrița-Năsăsud au accesat în 2012 fonduri europene pentru dezvoltarea agriculturii ecologice.

În Bistriţa-Năsăud, cele mai dezvoltate ramuri ale agriculturii sunt zootehnia, dar mai ales pomicultura. Judeţul este renumit atât în ţară, cât şi în străinătate, pentru producţia de fructe. Livezile de meri și pruni au înlocuit viile, după anul 1905.

În ultimii ani, agricultura eco a câștigat teren. Administratorul cunoscutelor livezi de la Ciceu Mihăeşti şi Dipşa a renunțat să mai utilizeze îngrășăminte chimice în urmă cu trei ani.

„Practic, tehnologia este asemănătoare, sau mă rog relativ asemănătoare: nu folosim niciun fel de îngrășământ chimic. Doar produs chimic la fertilizare și doar două pesticide pentru tratament de boli. Gustul e mai bun, dar producția este mult mai mică”, spune Aurel Onigaș.

Pentru a compensa pierderile, administratorul livezilor a venit cu o soluție simplă, dar de succes: din fructele mai puțin reușite face suc de mere natural.

Sucul este 100% natural, practic un must de mere. Procesul tehnologic foarte simplu: se golesc merele într-un bazin se spală foarte bine, apoi tot prin apă merg la moară, se toacă.

Județul Bistrița-Năsăud este fruntaș și în atragerea fondurilor europene destinate ajutorării fermelor de semi-subzistenţă. Peste 5.000 de mici agricultori bistrițeni și-au depus anul acesta cereri pentru accesarea acestor ajutoare, cele mai multe din țară. Și anul trecut, situația a fost similară.

„La ultima sesiune care s-a desfășurat anul trecut am avut cele mai multe proiecte depuse pe țară, 2.414, din care au fost 2.290 proiecte conforme. O fermă de semi-subzistenţă care poate să aibă să zic, spre exemplu, două vaci, sau cinci zece oi, deci poate accesa acest program”, explică Iacob Pop, coordonatorul Compartimentului de Dezvoltare Rurală Județeană.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri