RAPORT DE ȚARĂ. Ce au specific orașele din județul Olt

Data publicării:
18032013 20raport 20olt-55408

Cel mai mare oraş, Slatina, este reședința judeţului și un important centru industrial. Cu o istorie de 650 de ani și un centru istoric foarte bine conservat, orașul deține un important rol cultural în regiune.

Cu siguranţă aţi auzit de cele „şapte minuni” ale Caracalului. Oraşul situat la doar 55 de kilometri de Craiova este al doilea că mărime din judeţul Olt.

În partea de vest a judeţului este orașul Balș. Datorită așezării la răscrucea celor două mari târguri, Craiova și Slatina, Balșul a devenit loc de popas, dar istoria l-a confirmat şi ca importantă zona comercială, ideală pentru schimburile de produse.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

Port la Dunăre, oraşul Corabia facilitează rolul comercial şi de tranzit al regiunii din cele mai vechi timpuri. În cartierul „Celei” încă se mai găsesc ruinele cetății dacice Sucidava, capitala tribului geto-dacic al Sucilor, unde Constantin cel Mare a construit un pod al cărui capăt există și azi.

„În Oltenia este cea mai bine păstrată cetate dintre Carpați şi Dunăre, este un important sit arheologic, clasat că monument de importantă naţională”, afirmă muzeograful Mirela Cojoc.

Declarat oraş în 1989, Scorniceștiul şi-a câştigat notorietatea ca loc de baştină al fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Casa natală a fostului președinte atrage anual sute de turiști.

Cât priveşte adevăratele branduri locale, oltenii se mândresc azi cu unul dintre cele mai consumate produse alimentare din România: roşia de Izbiceni. Este răspândită peste tot în ţară, se poate găsi în pieţele din România, însă prea puţini sunt cei care ştiu că roşiile pe care le consumă sunt în mare parte produse în Olt.

În Izbiceni nu există gospodărie în care să nu existe cel puţin două solarii făcute după normele europene. Localnicii au făcut o adevărată afacere din asta şi au investiţii de sute de milioane în spatele caselor. Odată scoasă, producţia se duce către en-gross-urile din toată ţară. De altfel, tot la Izbiceni se înregistrează şi recordul naţional la consumul de curent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri