RAPORT DE ȚARĂ. Harghita, judeţul în care aproape totul se importă

Data publicării:
02042013 harghita2

„Mai mult de jumătate dintre șomeri sunt neindemnizați. Mulți dintre ei nu au o pregătire profesională suficientă, care să le dea șanse reale de încadrare în piața muncii”, a explicat Tiberiu Pănescu, director AJOFM Harghita.

Statistica arată că în Harghita mai mult de jumătate din populație este întreținută. Și nici industria nu pare să miște ceva. „Indicele producției industriale în ianuarie este de 97.2%, comparativ cu ianuarie 2012, când a fost de 110.4%", a spus Maria Elena Abos, director INS, Harghita. 

Asta înseamnă că firmele nu mai produc atât de mult ca înainte, dar nici puterea de cumpărare a locuitorilor nu mai e la fel de mare. Este un judeţ în care pare că totul se importă. Întreprinzătorii harghiteni preferă să cumpere de peste hotare animale, produse vegetale și produse alimentare. La schimb dau lemn și produse din lemn. Asta în zonele în care încă mai este industrie.

În orașul Vlăhița, de exemplu, șomajul s-a transformat din fenomen temporar în mod de viață. După ce întreprinderea metalurgică de aici s-a închis, orașul a început să se golească, și asta pentru că oamenii și-au căutat de muncă prin alte orașe sau chiar prin străinătate.

Domnul Mihaly a lucrat la întreprinderea metalurgică alături de soția sa, peste 30 de ani. După ce s-a văzut șomer, a căutat în zadar un loc de muncă. A muncit ca mecanic pe ici, pe colo, dar acum este din nou şomer. Iar viitorul nu e deloc roz.

Întreaga zonă ar fi avut un potențial bun de dezvoltare. O întreprindere cu 2.500 de angajați, o mină de fier cu 500 de mineri și o zonă cu ape minerale. Dar încet, încet toate s-au închis, iar oamenii așteaptă acum să se întâmple o minune.

Număr mare de pensionari

Un alt fenomen îngrijorător În Harghita este numărul pensionarilor, care îl depășește pe cel al salariaților, cu aproximativ 10.000, iar specialiștii spun că încet, încet populația va fi tot mai îmbătrânită, în parte pentru că tinerii pleacă la studii prin alte orașe și nu se mai întorc.

Schimbarea poate veni odată cu regionalizarea, spun harghitenii. Ei speră că regiunea din care vor face parte va reuşi să atragă bani europeni și pentru ei.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

În aşteptarea regionalizării, vreme de 21 de săptămâni, Digi24 face radiografia României reale. În fiecare zi, reporterii transmit în direct din două judeţe ale ţării din care, la final de săptămână, tragem linie şi adunăm împreună atuurile şi punctele slabe. De oriunde în România, intraţi şi votaţi-vă judeţul preferat în secţiunea RAPORT DE ŢARĂ.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri