RAPORT DE ȚARĂ. Județul Botoșani, în criză de medici și asistenți

Data publicării:
medici-2

Cea mai gravă situație este la secția de chirurgie, ortopedie și traumatologie pediatrică. Pentru fiecare specialitate ar trebui să fie cel puțin șapte cadre medicale și auxiliare, dar realitatea e cu totul alta. Sunt doar trei medici care fac eforturi supraomenești pentru a trata toți copiii care ajung la această secție, mai mereu aglomerată.

Este foarte dificil, nici medicii aici nu vin, fiindcă nici nu sunt dotări corespunzătoare evoluției medicine moderne. Noi asigurăm garda, dar este foarte dificil să faci mai mult de 200 de ore de gardă în afara programului de activitate, care este de 150 de ore de muncă”, explică Yassin Jabe, șeful secției de chirurgie-ortopedie pediatrică.

De altfel, probleme sunt la majoritatea secțiilor de la Spitalul Județean din Botoșani, care se află într-o permanentă criză de medici. Din posturile prevăzute, doar două treimi sunt ocupate, adică sunt în total 230 de medici. Nici în privința asistenților situația nu este mai bună. Din 1500, cați ar trebui să fie în total, lucrează doar 1000.

Nici fonduri nu sunt pentru a completa schema de personal, mai ales că spitalul abia se descurcă cu plata salariilor. Și cei mai afectați de această situație sunt pacienții.

Județul Botoșani a rămas fără sute de medici și asistenți în ultimii ani. Cei mai mulți au plecat în străinătate, cu gândul la un trai mai bun.

Au fost la nivelul DSP solicitări mult mai multe, undeva o medie de 50 de dosare la medici și asistente pentru obținerea acelui certificate de conformitate. Practic este actul prin care li se recunoaște specializarea și atât medicii, cât și asistentele medicale pot accesa un loc de muncă pentru UE”, spune Lidia Onofrei, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Botoșani.

De ce emigrează cadrele medicale

Un medic în Botoșani câștigă pe lună cel mult 1500-2000 de lei, bani insuficienți, având în vedere studiile și responsabilitățile uriașe, spun ei. Dar salariile mici nu sunt singurele motive pentru care cadrele medicale preferă țările vestice.

Medicul poate să fie cât de pregătit, să știe foarte bine ce are de făcut, este limitat de dotarea din spitalul public respectiv”, explică Doru Culiceanu, președintele Colegiului Medicilor din Botoșani.

Doar în primele trei luni ale acestui an au mai plecat în străinătate 15 medici și 30 de asistenți, iar fenomenul prinde amploare. Situația nu este îngrijorătoare, însă, pentru edilii locali, care își păstrează optimismul și reușesc să vadă numai partea plină a paharului.

Sistemul sanitar... cred că suntem un județ fericit din acest punct de vedere. Avem aproape spre final reabilitarea maternității, undeva un proiect de 7 milioane de euro, avem în reabilitare spitalul județean, un proiect de 14 milioane de euro”, spune Florin Țurcanu, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Dar chiar și așa, există încă departamente care nu au mai fost renovate de zeci de ani.   

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri