RAPORT DE ȚARĂ. Siliștea Gumești, satul din Teleorman făcut celebru de Marin Preda

Data publicării:
argentina-1

Siliştea Gumeşti, satul natal al lui Marin Preda şi al Moromeţilor lui, se află la mai puţin de 100 de kilometri de Alexandria, reşedinţa de judeţ. Din păcate, autorităţile care s-au perindat la conducerea comunei şi a judeţului n-au ştiut să profite de renumele marelui prozator şi al universului creatde el.

Singurele lucruri care marchează Siliştea Gumeşti drept satul Moromeţilor sunt un Centru Memorial, amenajat în şcoala unde a învăţat Marin Preda, şi o placă pusă pe casa unde se spune că s-ar fi născut prozatorul.

La câteva străduţe de Poiana lui Iocan, la o răspântie de drumuri, câţiva săteni încă mai pun ţara la cale. În alte haine, dar cu aceeaşi convingere în idei.

Noi, dacă eram nemți, aveam un alt sistem, dar noi suntem români, noi ne-am învățat să trăim din furat și din șmecherie”, spune Iulian Aguță, sătean din Siliştea Gumeşti.

Iulian Aguță este unul dintre cei care a avut ocazia să-l cunoască pe Marin Preda. El l-a însoţit pe prozator la o partidă de vânătoare.

Purtător de cuvânt al consătenilor, Iulian Aguţă are un avertisment pentru conducerea de la Bucureşti.

Noi vă analizăm pe voi toți care sunteţi la televizor. Când treceţi de săriţi calul, de vorbiţi anapoda, vă înjurăm de... Dar fii atent, când sunteţi oameni serioşi, vă apreciem. Avem discernământul ăsta în cap. Voi să nu credeţi că noi suntem chiar aşa de proşti, chiar dacă suntem noi ţărani. Nu ţine fiţele astea, noi avem discernământul nostru de ţărani adevăraţi şi vă analizăm”, spune săteanul. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri