ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Campania pentru turul al doilea a început deja, neoficial

Data publicării:
Colaj Ponta - Iohannis Digi24 2

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cei doi au dialogat marți de la distanţă şi s-au atacat, ca de obicei, prin intermediul presei. În timp ce Victor Ponta spune despre contracandidatul său că nu este un om politic, Klaus Iohannis îi reproşează liderului PSD că acceptă susţinerea lui Corneliu Vadim Tudor.

Tot ce a fost rău în regimul Blaga, Băsescu, Anastase, toți cei pe care i-ați văzut, hidoși, în sediul USL, acolo unde am protestat și am pus în funcțiune echipa care a dat jos regimul Băsescu, i-ați văzut ieri seara în jurul lui Iohannis, în jurul...lucrului...pe care ei l-au făcut, pentru că Iohannis e un lucru, nu e un om politic”, a spus premierul.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. El a atacat întreaga familie politică a adversarului său, alunecând spre naționalism: „Nu vreau să primim ordine de la PPE, care și-au bătut joc de România în 2012. Le mulțiumim, dar știm singuri cum e mai bine pentru români și ordinele lor și disprețul față de România este un lucru pe care nu îl vom mai accepta”, a adăugat prezidențiabilul PSD-UNPR-PC.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Reacția dinspre tabăra Alianței Creștin Liberale nu s-a lăsat așteptată: „Se încadrează în campania de calomnie și defăimare făcută de PSD în ultimele două luni, este o jignire de neacceptată această afirmație a lui Ponta, îl descalifică, arată modul în care îi disprețuiește pe toți românii, Klaus Iohannis este român”, a declarat deputatul liberal Ludovic Orban.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În final, a reacționat, mai acid ca de obicei, și Klaus Iohannis, într-o conferință de presă: „Dl candidat Ponta pare puțin disperat așa, în aparițiile publice. Face tot felul de afirmații false, minciuni se numesc, cum că aș vrea să tai pensiile. Nu! Vreau să avem o economie în creștere unde și pensiile cresc (...) Domnia sa jignește și face alianțe politice. Acum am înțeles ce înseamnă pentru el marea unire: unirea PSD cu PRM, refacerea „patrulaterului roșu”.

Strategia lui Victor Ponta și calculele turului II

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Victor Ponta și-a anunțat deja strategia prin care vrea să ajungă președinte. El a anunţat marți trei nume care ar putea prelua postul de premier dacă el devine preşedintele României. Prima sa opţiune este Călin Popescu Tăriceanu, candidatul situat pe locul trei după primul tur al alegerilor şi cel care şi-a anunţat primul susţinerea în turul al doilea pentru candidatul coaliţiei PSD - UNPR - PC. Următorii doi, în funcție de context și priorități, sunt Florin Georgescu, actual viceguvernator BNR și fost ministru de Finanțe în guvernul Ponta I, și George Maior, actualul șef al SRI, cel care a anunțat deja că își va da demisia după alegeri.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Călin Popescu Tăriceanu, candidatul care a încheiat primul tur pe locul al treilea, cu 5,36% din voturi, spune că nu este momentul discuţiilor pentru postul de prim-ministru.

Obiectivul principal este câşigarea alegerilor din 16 noiembrie, nu formule de prim-ministru. Voi da sprijinul necondiționat dlui Ponta în turul 2, pentru ca România să pășească către normalitate, către stabilitate politică”, a motivat fostul premier liberal.

Printre cei care îl vor susţine pe Victor Ponta în turul doi se află şi Corneliu Vadim Tudor, cel care a obţinut 3,68% din voturile exprimate duminică.

Aleg răul cel mai mic. Eu nu voi vota niciodată un străin de neam și lege, un om de altă etnie”, a motivat politicianul PRM.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. La coaliţia care-l susţine pe prezidenţiabilul PSD s-a alăturat şi fostul director SIE Teodor Meleşcanu, care a obţinut 1,09% din voturi în primul tur.

Un factor esenţial în adoptarea unei decizii a fost convingerea mea că împreună cu domnul Victor Ponta vom putea pune în practică o politică menită să asigure securitatea României în contextul actual şi o dezvoltare economică durabilă”, a declarat Teodor Meleșcanu pentru Digi24.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Sprijinul celor trei candidaţi nu înseamnă automat un transfer al voturilor către Victor Ponta. Totuşi, pe hârtie, Călin Popescu Tăriceanu, Corneliu Vadim Tudor şi Teodor Meleşcanu adună 10,13% din voturile exprimate în primul tur de scrutin. Candidatul PSD-UNPR-PC ar mai putea spera şi la susţinerea lui Dan Diaconescu şi a lui Kelemen Hunor.

Calcule pentru turul doi

Ape tulburi în ACL?

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Iar dacă în tabăra lui Victor Ponta apele par destul de limpezi, în cea a lui Klaus Iohannis sunt cam tulburi. Cei de la PDL îi acuză pe colegii din PNL că s-au implicat puţin sau chiar deloc în campania electorală. Şi nu este prima dispută din ACL. Primele neînţelegeri au privit strategia pentru turul al doilea. Klaus Iohannis a anunţat că nu face trocuri politice cu nimeni.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Klaus Iohannis vrea votul electoratului de dreapta, dar nu vrea să negocieze cu niciunul dintre candidaţii ieşiţi din cursă.

„Treaba cu negocierile e foarte simplă: eu nu concep să fie tranzacționate voturile românilor ca o marfă, nu se poate! Din acest motiv, am spus că nu voi negocia cu candidații care nu au intrat în turul doi pentru voturi. Ei nu au în buzunare voturile, ele sunt la români, aceste voturi ale românilor mă interesează. Ce vreți, să mă apuc și eu de trocuri politice? Să promit că îl fac premier de rezervă, consilier de obiecte sau de lucruri?!”, a declarat Klaus Iohannis într-o conferință de presă susținută la sediul ACL. „Nu, eu imi doresc voturile romanilor, nu negocieri care nu duc niciunde!”, a subliniat Klaus Iohannis.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Democrat-liberalii le cer colegilor din PNL să renunţe la orgolii şi să se concentreze pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. Vicepeşedintele Ioan Oltean vrea discuţii cu toţi cei care reprezintă electoratul de dreapta.

„Sunt şi oameni, sunt şi membri de partid care ţin cont de cuvântul liderului, ţin cont de părerea liderului, ţin cont de opţiunea liderului şi noi nu putem să neglijăm acest lucru dintr-un orgoliu sau dintr-un calcul superficial făcut şi care poate în ultimă instanţă să fie dăunător şi păgubos pentru noi”, a declarat Ioan Oltean la RFI.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Klaus Iohannis a infirmat, însă, existența unor divergențe între PNL și PDL cu privire la negocierea susținerii din partea candidaților care nu s-au calificat în turul al doilea al alegerilor din 16 noiembrie. Klaus Iohannis a precizat că opinia formulată de Ioan Oltean este o „părere privată”, care nu e părerea ACL.

El a precizat că a discutat cu Vasile Blaga. „Toate aceste lucruri sunt discutate în conducerea ACL, iar opiniile politice sunt ale noastre, pentru că eu vreau să fiu președinte cu un guvern al noului PNL și dorim o Românie a prosperităţii și a locurilor de muncă. Pentru asta trebuie să existe înțelegere între preşedinte și guvern. Ceea ce va fi”, a asigurat prezidențiabilul ACL.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Strategia pentru turul doi al prezidenţialelor nu este singurul motiv de dispută între PNL şi PDL. Potrivit unor surse citate de Hotnews.ro, Vasile Blaga le-a reproşat liberalilor rezultatele slabe şi lipsa de mobilizare. Cei vizaţi au fost Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, şi Teodor Atanasiu, coordonatorul PNL Bucureşti, dar şi liderii liberali din Botoşani, Giurgiu, Călăraşi, Hunedoara şi Iaşi.

Cum e posibil aşa ceva? Ai dumneavoastră erau la butoane!", ar fi spus Vasile Blaga la videconferinţa cu liderii din teritoriu, organizată a doua zi după alegeri. El ar fi dat şi o directivă doar liderilor PDL - să acţioneze independent în judeţele în care liberalii nu reuşesc să se mobilizeze.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Ludovic Orban a infirmat însă aceste informații. „Nu este o informație adevărată, nu există o astfel de directivă, suntem un singur partid politic”, a spus liderul liberal.

În zilele următoare, Klaus Iohannis va participa la întâlniri regionale în care vor fi analizate rezultatele obţinute de filialele ACL. Și PSD pare să fi dat deja semnalul mobilizării în teritoriu.

Klaus Iohannis contează încă pe susținerea UDMR

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Şi chiar dacă nu negociază cu nimeni, Klaus Iohannis aşteaptă totuşi ca UDMR să-l susţină în turul al doilea. Pentru asta invocă două argumente: apartenenţa la aceeaşi familie politică europeană - cea a Partidului Popular - şi un angajament semnat de liderii maghiari. Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a anunţat că formaţiunea va lua joi o decizie referitoare la candidatul pe care îl susţine în turul al doilea.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Liderul liberal speră să obţină susţinerea UDMR în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Potrivit lui Klaus Iohannis, nu este numai o recomandare, ci există o înţelegere scrisă în acest sens, la care sunt parte membrii Partidului Popular European.

„E o înțelegere fermă, scrisă, între partidele din PPE. (Include şi UDMR?) Sigur că da. Îi include pe toți membrii PPE. Nu e o chestiune optională, e asumată la PPE. Pot doar să vă spun care e înțelegerea în PPE, nu pot spune ce vor discuta membrii UDMR când se întâlnesc, dar în final cred că acesta va fi rezultatul”, a declarat Klaus Iohannis.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Liderul UDMR spune însă că formaţiunea sa este liberă să aleagă ce candidat susţine în turul doi. Şi afirmă că personal, al prefera să rămână alături de coaliţia aflată la guvernare.

„Ne-am asumat şi asumăm programul politic al PPE, deciziile le luăm acasă la noi, spun foarte sincer şi clar că vom avea, indiferent ce decize vom lua, susţinerea PPE, ca şi în martie când am intrat în această coaliţie”, a declarat Kelemen Hunor.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. UMDR îşi va anunţa joi decizia oficială. Săptămâna viitoare Joseph Daul, preşedintele PPE, va veni în România pentru a-şi exprima susţinerea pentru Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

El a îndemnat deja partidele româneşti care fac parte din familia popularilor europeni să-l susţină pe candidatul dreptei.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri