Sari la conținut

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Românii din străinătate votează. MAE: Totul decurge în condiţii normale

ACTUALIZARE 8.30. MAE precizează că, la începerea votului în România, la ora locală 7.00, cetăţenii români votau deja în 45 de secţii din afara ţării, iar simultan cu începerea votului în ţară s-au deschis 50 de secţii din străinătate, votul decurgând în condiţii normale.

Toate secţiile din străinătate sunt pregătite pentru derularea în bune condiţii a procesului electoral. Votul decurge în condiţii normale, menţionează Ministerul de Externe.

TOTUL DESPRE ALEGERILE PREZIDENŢIALE 2014 - VOTUL ÎN STRĂINĂTATE AICI

ACTUALIZARE 23.00. O singură secţie de votare este deschisă în Noua Zeelandă, la Auckland, în timp ce în Australia, românii pot vota în cinci oraşe, printre care Canberra, Sydney şi Melbourne.

Din cauza diferenţei de fus orar, primul tur al alegerilor prezidenţiale se va încheia tocmai luni dimineaţa, pe coasta de vest a Statelor Unite şi Canadei.

În afara României sunt dechise 294 de secţii de votare, cele mai multe în Italia - 51 şi Spania - 38. Urmează Statele Unite, cu 22 de secţii, Republica Moldova - 21 şi Marea Britanie - 11.

Românii pot vota cu pașaportul de orice fel, titlul de călătorie sau cartea de identitate. Ei trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care își asumă faptul că nu au mai votat și nu vor mai vota în altă parte.


Actualizare 20:00. Primul tur al alegerilor pentru desemnarea preşedintelui României a început, odată cu deschiderea secţiei de votare din Noua Zeelandă. 

Având în vedere diferenţele de fus orar, următoarele secţii care se vor deschide la ora 22.00, ora României, sunt cele din Australia (Canberra, Sydney, Brisbane, Melbourne).

În țară, secțiile de votare se deschid mâine dimineață la ora 7:00 și se închid la ora 21:00.ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Singura secţie amenajată în Noua Zeelandă, la Auckland, Se deschide la duminică, la ora locală 7:00, sâmbătă, ora 20:00, ora României, și se va închide duminică, la ora 10:00, ora României. Acolo pot vota românii care au domiciliu în zonă şi cei care sunt în trecere.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. În total, pentru românii din diaspora, Ministerul Afacerilor Externe a amenajat aproape 300 de secţii de votare. Cele mai multe secții de vot sunt deschise în Italia, Spania și Statele Unite, acolo unde autoritățile estimează că sunt cele mai mari comunități de români din diaspora. Harta interactivă a secțiilor de vot AICI.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. O noutate a acestui scrutin este că românii pot vota numai cu buletinul de identitate, în orice țară a lumii, nu numai în cele ale Uniunii Europene.

Această măsură a făcut Ministerul Afacerilor Externe să avertizeze, în urmă cu numai două zile, că există un „risc serios" de exercitare a votului multiplu în străinătate, întrucât, ca urmare a deciziei BEC potrivit căreia cetățenii din străinătate pot vota la toate secțiile de votare din lume și pe baza cărții de identitate, este posibil să nu fie suficiente timbre autocolante care să fie aplicate pe acest document de identitate.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un cetățean român aflat peste hotare pentru a putea vota și ce acte îi sunt necesare aflați AICI.

Lista candidaților la alegerile prezidențiale 2014

Kelemen Hunor (UDMR)
Klaus-WERNER Iohannis (ACL-PNL-PDL)
Cristian-Dan Diaconescu (PP-DD)
Victor-Viorel Ponta (PSD-UNPR-PC)
William Gabriel Brinza (PER)
Elena-Gabriela Udrea (PMP)
Mirel-Mircea Amaritei (Prodemo)
Teodor-Viorel Melescanu – independent
Gheorghe Funar – independent
Zsolt Szilagyi (PPMT)
Monica-Luiza Macovei – independent
Constantin Rotaru (PAS)
Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu – independent
Corneliu Vadim-Tudor (PRM) 

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Peste 290 de secţii de votare pentru românii din străinătate. Primii votează cei din Noua Zeelandă

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!