Sari la conținut

„Arca lui Noe”, povestea unei biserici unice în România

Biserica „Arca lui Noe" din Alba Iulia este un exemplu de arhitectură sacră şi, în același timp, modernă, fără compromisuri. Lăcaşul de cult, a cărui construcție a costat aproape două milioane de euro, a fost ridicat după planurile lui Dorin Ştefan, unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi români. Pentru acesta, biserica simbolizează istoria creştinismului, de la basilica romană până în prezent.

Dorin Ştefan este unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi români, lucrările sale apar în atlasul arhitecturii mondiale. În portofoliul său se află şi cel mai curajos turn zgârie-nori din Taiwan, cu o înălţime de aproape 350 de metri. Proiectul a fost desemnat câştigător în 2010, în urma unui concurs internaţional cu 237 participanţi din 25 de ţări. Toate lucrările sale au însă un numitor comun.

Gândul că tu eşti pe un parcurs şi te referi la nişte arhetipuri ar trebuie să fie la fel de puternic ca faptul că tu eşti liber şi deschis şi trebuie să răspunzi şi acestei provocări de a vedea în viitor. Şi tot acest mixaj între trecut, între viitor, între mare, între mic, între moral, între repere, toate se adună şi fac o poveste. Şi, în final, dezvoltându-l, ajungi să nu uiţi de unde ai plecat, dar, în acelaşi timp, să nu rămâi blocat în acest context, ci să-l deschizi cât poţi de mult”, spune arhitectul Dorin Ștefan.

dorin stefan arhitect

Este filosofia de la care a pornit şi una dintre lucrările recente semnate de Dorin Ştefan: „Arca lui Noe", care a ancorat în cartierul Miceşti din Alba Iulia în urmă cu doi ani. O biserică ortodoxă originală şi modernă, ale cărei forme ies din tiparele obişnuite.

M-am dus cu gândul la origini şi am aflat astfel că primele spaţii care au fost folosite pentru slujba ortodoxă au fost cele din basilica romană.

M-am gândit că un credincios care a intrat în acest spaţiu acum 2000 de ani vedea, de fapt, un plan perfect dreptunghiular. Şi apoi, odată cu trecerea anilor, chiar şi atunci, odată cu instaurarea tainei creştine şi a credinţei, privirea se ridică spre cer şi acolo vezi crucea. Şi atunci, plecând de la acest plan dreptunghiular, m-am gândit că pereţii ar putea să reprezinte o evoluţie în timp, ei se metamorfozează şi ajung, la întâlnirea peretului cu tavanul, să aibă forma crucii. Aceasta este povestea care a stat la baza conceptului”, explică arhitectul.

Arhitectura neconvenţională a lăcaşului de cult din Alba Iulia este unică în peisajul ortodox românesc. Pentru Dorin Ştefan, biserica are o însemnătate aparte.

biserica arca lui noe

Dacă tu nu crezi şi dacă, pentru tine, proiectul unei biserici este ca orice alt proiect, poţi să-l faci bine, poate să fie o lucrare valoroasă din punct de vedere arhitectural, dar lipsită de sensibilitate. Sensibilitatea pe care ţi-o dă, într-un fel, şi gândul că cineva de sus te ajută, că tu ai înţeles care este rolul acelui edificiu şi exisă o astfel de conlucrare în toate planurile. Harul care vine şi te-ajută în realizarea unei astfel de provocări”, arată Dorin Ștefan.

Biserica „Arca lui Noe" şi-a deschis porţile pentru credincioşi în urmă cu doi ani. După ce și-au depășit prejudecățile, enoriașii s-au convins că lăcașul de cult este unul cu totul deosebit. O corabie a mântuirii.

Pe aceeași temă