660 de milioane de euro pentru Chișinău. Aurescu: E nevoie de sprijin imediat pentru Republica Moldova

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu, Foreign Minister of Romania
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României. Foto: Profimedia Images

Republica Moldova va primi sprijin în valoare de aproape 660 de milioane de euro, a anunțat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la Digi24. Alături de Franța și Germania, România a coprezidat prima Conferinţă internaţională privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova.

Actualizare 19 50. Sprijinul total pentru Republica Moldova, promis de participanții la Conferința Internațională de sprijin pentru această țară, se ridică la 659,5 milioane de euro sub formă de împrumuturi, sprijin bugetar și asistență financiară, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter. Au fost promiși și 71,3 milioane de euro ca ajutor umanitar.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De asemenea, țările participante s-au angajat să relocheze 12.000 de refugiați ucraineni care se află în prezent în Republica Moldova.

Evenimentul de azi de la Berlin, pe care l-am coprezidat cu miniștrii de Externe ai Germaniei și Franței, a fost foarte important, care a adus deja rezultate destul de consistente. Vorbim despre aproape 400 de milioane de euro în promisiuni de sprijin, atât financiar, cât și în natură, și împrumuturi în condiții foarte avantajoase pentru Republica Moldova. De asemenea, promisiuni de sprijin în materie de preluare de refugiați din Republica Moldova, care se confruntă cu un val foarte mare re refugiați prin raportare la populație și prin raportare la încărcătura celorlalte state care sunt afectate de acest val de refugiați”, a spus Aurescu.

De asemenea, este vorba despre acordare de expertiză pentru reformă în Republica Moldova. Practic, conflictul din Ucraina nu a avut efecte doar asupra securității Ucrainei sau, în general, asupra securității de tip clasic și produce efecte și asupra stabilității unor state vecine. Economia Republicii Moldova a fost afectată de faptul că n-a mai putut să fie exportată o cantitate de produse agricole în piețe ca Ucraina, Rusia, Belarus”, a adăugat el.

De asemenea, există o criză latentă a gazului în Republica Moldova, pe care am mai întâlnit-o într-o fază acută în luna octombrie a anului trecut. Deci este nevoie de sprijin imediat pentru Republica Moldova, ceea ce am și reușit astăzi să obținem în cadrul acestei inițiative pe care România a avut-o împreună cu Germania și cu Franța”, a mai spus ministrul.

Este o inițiativă care va continua, pentru că nu a fost doar intenția de a avea o singură conferință. Următoarea conferință a acestei platforme de sprijin pentru Republica Moldova pe care am lansat-o astăzi va avea loc în România, peste câteva luni și vom vedea în ce măsură grupurile de lucru care sunt create astăzi în câteva domenii-cheie - dincolo de refugiați și managementul frontierelor există și grupuri de lucru privind aspecte financiare, economie, energie și lupta anticorupție. Este o inițiativă care dă rezultate și care a fost apreciată ca atare”, a explicat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri