Administrația Biden: Ofensiva de iarnă a lui Putin în Ucraina a eșuat. Rușii au pierdut 100.000 de militari doar în ultimele 5 luni

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin alături de generali ai armatei ruse într-o vizită pe front, într-un buncăr
Vladimir Putin alături de generali ai armatei ruse într-o vizită în regiunea Herson, aflată sub controlul Moscovei. Foto: Profimedia Images

Administrația Biden a anunțat luni că Rusia a pierdut peste 100.000 de militari - morți și răniți - în cadrul ofensivei de iarnă din Ucraina declanșate în luna decembrie a anului trecut. Numărul „uluitor” de pierderi înregistrate de armata rusă în ultimele cinci luni reprezintă un semn clar că acțiunile Moscovei „au eșuat”, informează CNN.

„Rusia și-a epuizat rezervele de muniție și de militari”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe. „Din decembrie și până în prezent estimăm că Rusia a înregistrat peste 100.000 de pierderi, din care peste 20.000 de militari uciși”.

Conform lui Kirby, aproape jumătate din numărul de soldați uciși ori răniți au fost mercenari Wagner. În acest context, oficialul administrației Biden a apreciat drept „ridicolă” afirmația șefului grupului de mercenari, Evgheni Prigojin, care declarase că organizația sa paramilitară a pierdut doar 94 de luptători.

Cifra de 100.000 de morți și răniți din partea forțelor militare ruse se bazează „pe informațiile secrete pe care am reușit să le colectăm”, a spus Kirby.

În același timp, oficialul american a refuzat să facă public numărul de militari ucraineni care au fost uciși sau răniți în acest conflict. 

În ceea ce privește situația de pe frontul ucrainean, Kirby a spus că bătălia pentru controlul orașului Bahmut continuă, în timp ce majoritatea eforturilor (ofensive) ale Rusiei „au fost oprite sau au eșuat”.

„Concluzia e că ofensiva Rusiei a eșuat. După luni de lupte și în urma unor pierderi extraordinare, Rusia continuă să se concentreze asupra unui singur oraș ucrainean care are o valoare strategică limitată”, a mai spus oficialul Casei Albe.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri