Alte 3 universități din țară au suspendat activitățile didactice și de practică pentru studenții de la Medicină

Data actualizării: Data publicării:
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
Foto: Universitatea Lucian Blaga din Sibiu

Alte trei universități din România suspendă cursurile pentru studenții facultăților cu profil medical, după ce, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a anunțat, duminică,  suspendarea cursurilor, lucrărilor practice și a examenelor pentru toți studenții facultății începând de luni până la data de 31 martie.

UMFST Târgu Mureș suspendă stagiile clinice și lucrările practice 2 zile

Consiliului de Administraţie al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Târgu Mureş a decis suspendarea tuturor stagiilor clinice şi lucrărilor practice timp de două zile, pentru limitarea riscului de infecţie cu COVID-19, urmând ca apoi acestea să se desfăşoare în spaţii puse la dispoziţie de universitate, altele decât clinicile universitare, scrie Agerpres.

"Se suspendă în totalitate stagiile clinice şi lucrările practice pentru disciplinele clinice ale studenţilor Facultăţii de Medicină, Facultăţii de Medicină în limba engleză, Facultăţii de Medicină dentară şi Facultăţii de Farmacie, pentru zilele de 9-10 martie 2020. Lucrările practice desfăşurate în alte spaţii spaţii decât clinicile universitare precum şi cursurile se vor desfăşura conform programului normal. Începând cu data de 11 martie 2020, stagiile clinice şi lucrările practice pentru disciplinele clinice se vor desfăşura în spaţiile puse la dispoziţie de către universitate, altele decât cele aparţinând clinicilor. Şefii de disciplină vor organiza aceste activităţi sub formă de Case-Based Learning şi Problem-Based Learning, utilizând Must Seen Clinical Situations corespunzător fiecărei discipline clinice. În acest sens, se va face o programare săptămânală a temelor şi a cadrelor didactice responsabile de acestea, care vor fi transmise la decanatele facultăţilor", a anunţat UMFST Târgu Mureş.

Potrivit hotărârii, decanatele vor evalua, luni, spaţiile necesare pentru desfăşurarea acestor activităţi şi vor aloca spaţii fiecărei discipline clinice în funcţie de numărul de studenţi aflaţi în stagiu.

"În situaţii speciale, se vor muta ore de seminarii, cursuri sau lucrări practice care se desfăşoară între orele 8,00-14,00 în segmentul orar 14,00-20,00, pentru a elibera spaţiile necesare activităţilor (...) Serviciile administrative vor lua măsuri de urgenţă pentru funcţionalizarea tuturor spaţiilor care pot fi utilizate în scopuri didactice şi pentru intensificarea măsurilor profilactice specifice", mai precizează hotărârea consiliului de administraţie al universităţii.

De asemenea, hotărârea prevede că toate cursurile postuniversitare şi manifestările ştiinţifice programate să se desfăşoare în universitate se amână până la stabilizarea situaţiei actuale, iar deplasările cadrelor didactice în zone cu risc epidemiologic şi mobilităţile studenţeşti de tip outcoming şi incoming se suspendă.

"În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, universitatea va lua măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii bolii", au mai precizat reprezentanţii UMFST Târgu Mureş.

Universitatea Lucian Blaga suspendă cursurile și activitățile de practică, în perioada 9 - 31 martie

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu suspendă activitățile didactice și de practică în spitalele din orașul Sibiu pentru studenții Facultății de Medicină, în perioada 9-31 martie.

„Având în vedere situația epidemiologică privind infecția cu COVID 19 și Hotărârea nr. 6 din 06.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României se suspendă în totalitate activitatea didactică a studenților din spitalele în care ne desfășurăm activitatea, până la data de 31 martie 2020. Activitatea didactică desfășurată în alte spații decât spitalele partenere se va desfășura conform orarului. Toate informaţiile referitoare la desfășurarea procesului didactic vor fi transmise studenţilor prin șefii de an”, a declarat conf. univ. dr. Gabriela Boța, decanul Facultății de Medicină, potrivit unui comunicat transmis luni, scrie Mediafax.

Conducerea ULBS a decis ca în toate spațiile didactice și administrative să fie montate dozatoare cu dezinfectanți.

„În acest moment situația la nivelul orașului și, implicit a universității, nu impune măsuri extreme, ci doar de prevenție. Suntem în permanent contact cu autoritățile și vom adapta măsurile în funcție de deciziile ce se vor lua la nivel național”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Radu, rectorul ULBS.

Universitatea Ovidius din Constanța a suspendat cursurile pentru studenții Facultății de Medicină

Comitetul de Urgență al Universității „Ovidius” din Constanța a decis suspendarea tuturor lucrărilor practice și a cursurilor care se desfășoară în spitalele partenere, în perioada 9-31 martie 2020. Măsura vizează facultățile cu profil medical, potrivit Constănțeanul.com. Decizia este aplicată de luni, 9 martie 2020. 

Comitetul face un apel către toți membrii comunității academice (personal didactic, didactic auxiliar, administrativ, studenți, masteranzi, doctoranzi și rezidenți) să respecte cu strictețe recomandările anterioare de igienă individuală și colectivă.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri