Analiză Euronews: România, în mijlocul furtunii COVID, cu o rată de vaccinare „alarmant de scăzută”

Data publicării:
Oameni pe stradă, în București.
Oameni pe stradă, în București. Foto: Profimedia

Euronews scrie despre situația gravă din România, în condițiile în care marți au fost atinse noi recorduri zilnice atât în cazul infecțiilor cu COVID-19, cât și al deceselor, pe fondul unei rate de vaccinare alarmant de scăzute.

Autoritățile au confirmat marți 18.863 de noi infec
tări cu COVID-19 și 574 de decese. A fost prima dată când țara, membră a Uniunii Europene, cu 19 milioane de locuitori, a depășit 500 de decese într-o singură zi, scrie Euronews.

România are a doua cea mai mică rată de vaccinare din UE, cu doar 34% din
populația eligibilă imunizată complet împotriva COVID-19, comparativ cu media europeană de 74%.

Explozia numărului de cazuri pune sub o presiune extre sistemul sanitar, aflat deja la capacitate maximă: peste 1.800 de pacienți cu coronavirus sunt acum în terapie intensivă. În București, ambulanțele fac coadă în afara Spitalului de Boli Infecțioase Matei Balș, unde se așează paturi pe coridoare.

Președintele Klaus Iohannis a calificat situația drept odramă națională de proporții teribile” și a îndemnat românii să se vaccineze.

El a spus într-o declarație de presă că „lipsa acțiunilor concrete din partea autorităților este alarmantă” și a anunțat că a convocat miercuri o întâlnire cu oficialii guvernamentali pentru „stabilirea unor măsuri restrictive clare”.

Sunt 574 de inimi de români care au încetat să mai bată fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaș. Oameni care, în urmă cu doar câteva săptămâni, se bucurau de viață, visau și își făceau planuri de viitor, lasă acum în urmă lacrimile și disperarea celor care le plâng moartea”, a spus Iohannis.

România are una dintre cele mai ridicate rate de deces din lume, în raport cu populația, din cauza COVID-19, cu 18,2 decese la un milion de locuitori, pe locul al doilea după Saint Vincent și Grenadine.

Țările Uniunii Europene au sărit în ajutor, trimițând medicamente și echipamente pentru tratarva pacienților COVID-19, în condiile în care România se confruntă cu o creștere a infectărilor, în mare parte în rândul majorității nevaccinate a populației adulte.

Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că va suplimenta sprijinul acordat României după creșterea numărului de cazuri.

Un expert va fi trimis pentru a ajuta la limitarea pandemiei, alături de 34.000 de teste rapide COVID și aproximativ 200 de concentratoare de oxigen.
Acest sprijin tehnic va acoperi „supravegherea, îndrumarea clinică, comunic
area de risc și implicarea comunității în campania de vaccinare”, a declarat OMS Europe într-un comunicat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri