Antony Blinken critică dur Israelul pentru uciderea de civili în conflictul cu Hamas: Există un „decalaj” între intenții și fapte

Data publicării:
Blinken Urges Israel To Protect Civilians
Antony Blinken (d) la o întâlnire în Israel cu premierul Benjamin Netanyahu (d). Blinekn a vizitat de patru ori Gaza în ultimele două luni. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a criticat, în cei mai duri termeni de până acum, Israelul pentru felul în care „gestionează” în prezent războiul cu Hamas, informează BBC. Astfel, înainte ca Israelul să-și extindă ofensiva terestră pe întreg teritoriul Fâșiei Gaza, oficialii americani au solicitat guvernului Netanyahu să limiteze numărul de victime din rândul populației civile și au atras atenția că „prea mulți palestinieni sunt uciși în operațiunile împotriva Hamas”. Blinken a declarat însă că „există un decalaj” între intențiile Israelului și numărul de civili uciși.

„Este imperios necesar ca Israelul să facă o prioritate din protejarea civililor”, a spus Antony Blinken, într-o conferință de presă organizată joi, la Washington, după o întâlnire cu ministrul britanic de externe, David Cameron.

Oficialii israelieni „insistă” că că fac tot posibilul pentru a „minimiza” provocarea de victime în rândul populației civile. Cu toate acestea, în ultimele zile, sute de civili au fost uciși, inclusiv în zone unde aceștia fuseseră ghidați să plece pentru „protecția lor”, conform BBC.

„Există un decalaj între intenţia Israelului de a proteja civilii şi modul în care se desfășoară războiul în Gaza”, a spus secretarul de stat american, Antony Blinken.

De la declanșarea războiului între Israel și Hamas, în urma atacurilor teroriste de pe 7 octombrie, Blinken a fost de patru ori în Fâșia Gaza.

Israelul spune că trebuie să distrugă gruparea militantă Hamas după atacul său asupra Israelului în urmă cu două luni şi face tot posibilul pentru a proteja civilii, transmiţând inclusiv avertismente cu privire la operaţiunile militare, informează Reuters, preluată de news.ro.

Preşedintele american Joe Biden a vorbit, joi, separat, prin telefon, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu regele Iordaniei Abdullah. Biden „a subliniat necesitatera fundamentală de a proteja civilii şi de a separa populaţia civilă de Hamas, inclusiv prin coridoare care permit oamenilor să se deplaseze în siguranţă din zonele în care au loc ostilităţi”, a transmis Casa Albă.

Până în prezent, Peste 17.170 de palestinieni au fost ucişi şi 46.000 au fost răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, începând cu 7 octombrie, când Israelul a început să bombardeze Gaza ca răspuns la un atac transfrontalier al militanţilor Hamas care controlează enclava. Atacul Hamas a ucis 1.200 de persoane, iar 240 de persoane au fost luate ostatice, potrivit bilanţului Israelului.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri