Aproape 40% dintre români nu sunt afectați de decizia CEDO, care obligă România să adopte legislația privind parteneriatul civil

Data publicării:
Steag lgbt
Foto: Getty Images

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis o plângere formulată de Asociația ACCEPT și de mai multe cupluri LGBT împotriva statului român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția Curții care prevede „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”. Astfel, CEDO obligă statul român să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex. Klaus Iohannis a reacționat, miercuri, la această decizie, spunând că „este o temă complicată pentru România”, de care însă va trebui să se ocupe Parlamentul. Separat, Patriarhia Română a transmis că „parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate”. În tot acest context, un sondaj arată că 38.7% dintre români se declară foarte puțin afectați de decizia CEDO, în timp ce 22.2% se consideră foarte mult afectați de aceasta.

În ceea ce privește distribuirea pe gen, 37.2% din respondenții care se declară foarte puțin afectați de decizia CEDO sunt femei, în timp ce 40.35 sunt bărbați.  

În ceea ce privește distribuirea pe grupe de vârstă, 54.2% dintre respondenții din categoria cu vârsta între 18 și 29 de ani se declară foarte puțin afectați de decizia CEDO, în timp ce 30.9% dintre respondenții din categoria de vârstă 65+ se consideră foarte mult afectați de decizia CEDO de marți.  

17.2% dintre persoanele cu educație superioară se declară foarte mult afectate de decizia CEDO. 

Notă metodologică: 
  • Metoda de culegere a datelor: CATI
  • Reprezentativ pentru populația în vârstă de 18 ani şi peste din România.
  • Selecție aleatoare a persoanelor intervievate (Random Digital Dialing).
  • Mărimea eșantionului: 910 respondenți
  • Eroare de reprezentativitate: ±3.46 % pentru un nivel de încredere de 95%.
  • Perioada de culegere a datelor: 8-12 mai 2023
Citește și: Ce poate păți România dacă nu aplică decizia CEDO în cazul cuplurilor de același sex. Președintele CNCD: Decizia este obligatorie

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri