Ciucă, despre măsurătorile pe canalul Bâstroe: Când va veni aprobarea din partea Ucrainei, echipele vor merge în teren

Data publicării:
Nicolae Ciucă, premierul României.
Nicolae Ciucă, premierul României. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, în timpul unei conferințe de presă la Călărași, că echipele românești sunt pregătite să înceapă măsurătorile pe canalul Bâstroe şi pe braţul Chilia, însă momentan nu a fost primită aprobarea din partea Ucrainei pentru a da startul acestora.

„A fost o întâlnire tripartită între reprezentanţii Comisie Europene, partea tehnică ucraineană şi partea tehnică a României. A fost agreat un protocol pentru perioada imediat următoarea. Din datele care mi-au fost raportate, urma ca în acord cu partea ucraineană şi reprezentanţii Comisiei Europene să primim aprobare pentru măsurători pe braţul Chilia, pe partea ucraineană şi pe canalul Bâstroe. Acum azi, înainte să plec de la Guvern, nu aveam date privind aprobarea. Ca atare, când va veni aprobarea, echipele vor merge în teren, dacă nu se va clarifica situaţia cu partea ucraineană”, a spus Nicolae Ciucă, după ce a fost întrebat de jurnaliști dacă România a primit aprobarea părţii ucrainene pentru a începe măsurătorile pe canalul Bâstroe.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Între timp, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu susține că este o chestiune de ore sau de o zi până când autorităţile române vor putea începe măsurătorilor pe Canalul Bâstroe.

Autorităţile române şi cele ucrainene au convenit anterior, pe 3 martie, ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bâstroe din 15 martie. Secretarul de stat din Ministerul Mediului Ionuţ Sorin Banciu, care a participat la discuţii în prima întâlnire tehnică referitoare la canalul Bâstroe, a afirmat că lucrările de întreţinere făcute au încetat de două săptămâni.
Referitor la adâncimea până la care s-au desfăşurat aceste lucrări, el a precizat că, la discuţii, „nu s-a adresat această întrebare”.

„Eu mă aştept să avem răspunsul cu adâncimile care există pe aceste canale (…). Nu ştiu dacă aceste măsurători pot identifica faptul că au fost dragări investiţionale sau lucrări de investiţii”, a explicat Banciu. El a arătat că data de 15 martie stabilită pentru începerea măsurătorilor „a fost propunerea colegilor de la AFDJ”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri