Ciucă: După ridicarea MCV, următorul obiectiv este aderarea României la Schengen

Data publicării:
nicolae ciuca
Nicolae Ciucă, premierul României. Foto: Profimedia Images

Premierul Nicolae Ciucă a apreciat drept o „decizie extrem de importantă” ridicarea, după 15 ani, de la aderarea în Uniunea Europeană, a monitorizării MCV de către Comisia Europeană. Conform șefului guvernului român, după ridicarea MCV, următorul obiectiv de țară îl reprezintă aderarea țării noastre la Schengen.

„Vestea foarte bună pe care o primim astăzi este dovada că România și-a îndeplinit angajamentele asumate la nivel european. Legile Justiției adoptate și promulgate de curând reprezintă una dintre cele mai importante reforme din domeniu din ultimii ani. Ridicarea MCV este un nou pas important pe care îl facem în vederea atingerii obiectivului nostru de țară: aderarea la Spațiul Schengen”, a spus Ciucă.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Premierul a adăugat că raportul Comisiei Europene „apreciază eforturile și progresele semnificative făcute de România pentru a întări sistemul judiciar şi a combate corupţia”.

Comisia Europeană a cerut ridicarea MCV pentru România, într-un raport discutat, marți, în Colegiul Comisarilor. Conform Raportului, România a făcut progrese în privința reformelor în Justiție și cele trei legi adoptate recent de Parlament asigură independența sistemului judiciar.

Progresele realizate de România sunt suficiente pentru îndeplinirea angajamentelor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare asumate la aderarea la Uniunea Europeană, iar toate condiţionalităţile pot fi închise în mod satisfăcător, se arată în cel mai recent raport MCV, prezentat marţi de Comisia Europeană, care precizează că de acum nu va mai monitoriza România în cadrul MCV, evaluarea urmând să continue anual prin mecanismul general de la nivelul UE privind statul de drept.

Raportul Comisiei Europene privind reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei apreciază progresele realizate de România în privinţa recomandărilor şi îndeplinirea condiţionalităţilor MCV de la raportul precedent, din iunie 2021.

„Decizia de astăzi ne bucură, dar ne și responsabilizează să continuăm în același ritm reformele, pentru a consolida independența justiției și a o menține aliniată la principiile și valorile europene!”, a spus prim-ministrul României, Nicolae Ciucă referitor la cererea Comisiei Europene de ridicare a MCV.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri