Ciucă: Ziua de 10 august 2018 rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României. E un eşec al democraţiei noastre

Data publicării:
Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă, președintele Senatului. Foto: Inquam Photos / George Călin

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a scris, joi, pe Facebook, că ziua de 10 august 2018 „rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României”, precizând că evenimentul reprezintă „un eşec al democraţiei noastre care a afectat legătura de încredere dintre cetăţeni şi instituţii”. „Suntem datori să învăţăm din greşelile trecutului şi să construim o societate în care libertatea individuală să fie cu adevărat valoarea supremă pe care instituţiile statului să o protejeze şi să o dezvolte”, spune Ciucă. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Ziua de 10 august 2018 rămâne o pată întunecată în istoria recentă a României. A fost un eşec al democraţiei noastre şi un moment care a afectat legătura de încredere dintre cetăţeni şi instituţiile statului. Cetăţenii şi-au exercitat atunci dreptul la liberă exprimare şi au apărat independenţa justiţiei. Violenţa împotriva unor manifestanţi paşnici, ca şi agresiunea asupra celor care apără legea, sunt inacceptabile într-o democraţie liberală autentică. Toţi cetăţenii trebuie protejaţi în exerciţiul liber al drepturilor fundamentale, în niciun caz abuzaţi şi intimidaţi. Democraţia este puternică atunci când cetăţenii sunt liberi să îşi exprime ideile, opiniile”, a arătat Nicolae Ciucă, joi, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, „ziua de 10 august 2018 a devenit un moment simbolic care nu trebuie uitat şi a cărui importanţă nu trebuie diminuată”. „Suntem datori, moral, legal şi instituţional, clasă politică şi instituţii deopotrivă, să apărăm dreptatea şi să nu mai permitem niciodată ca un astfel de moment nefast să se repete. Suntem datori să învăţăm din greşelile trecutului şi să construim o societate în care libertatea individuală să fie cu adevărat valoarea supremă pe care instituţiile statului să o protejeze şi să o dezvolte pentru viitor”, a transmis preşedintele PNL, potrivit News.ro.

Şaisprezece persoane, între care fostul adjunct al directorului general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti (DGJMB) Laurenţiu Cazan, fostul inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române Sebastian Cucoş, fostul prim-adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române Cătălin Sindile, au fost trimise în judecată în Dosarul 10 August. În urma incidentelor din 10 august 2018, 433 de persoane au fost rănite. Până în prezent, s-au constituit parte civilă în dosar 312 dintre persoanele vătămate. Trimiterea în judecată vine la cinci ani de la incidente.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri