Comisia Europeană: Peste 591 de milioane de certificate COVID, generate până în prezent. Utilizarea documentului ar putea fi prelungită

Data publicării:
certificat verde digital covid pe un telefon scanat de autoritățile dintr-un aeroport
Certificatul digital COVID-19. Foto: Profimedia Images

Statele membre ale Uniunii Europene au eliberat până în prezent peste 591 de milioane de certificate digitale privind COVID. 20 de state membre utilizează, de asemenea, certificatul digital al UE privind COVID în scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente de amploare şi în restaurante, cinematografe şi muzee, cu o bază juridică naţională suplimentară, indică un raport adoptat luni de Comisia Europeană. Utilizarea documentului, prevăzută inițial până la 30 iunie 2022, ar putea fi prelungită, a mai anunțat Executivul comunitar.

Comisia a adoptat un raport referitor la certificatul digital al UE privind COVID şi la punerea sa în aplicare în întreaga UE, care a avut următoarele concluzii:

  • Statele membre ale UE au eliberat peste 591 de milioane de certificate digitale ale UE privind COVID.
  • 43 de ţări sunt deja conectate la sistemul UE: 27 de state membre ale UE, 3 ţări din Spaţiul Economic European (SEE), Elveţia şi alte 12 ţări şi teritorii. În total, Comisia a fost contactată de 60 de ţări terţe interesate să adere la sistemul UE. Pe lângă cele deja conectate, sunt în curs discuţii tehnice cu 28 dintre aceste ţări.
  • Sectorul transportului aerian a beneficiat în mare măsură de certificatul digital al UE privind COVID, care a devenit operaţional exact la timp pentru perioada de vârf a călătoriilor din vară. Asociaţia Airports Council International (ACI Europe) a raportat că, în iulie 2021, volumul total al pasagerilor a crescut de peste două ori faţă de iulie 2020. ACI Europe atribuie această evoluţie introducerii certificatului digital al UE privind COVID, precum şi relaxării restricţiilor de călătorie.
  • Potrivit unui sondaj Eurobarometru al Parlamentului European, aproximativ două treimi (65 %) dintre respondenţi au considerat că certificatul digital al UE privind COVID este cel mai sigur mijloc de a călători liber în Europa în timpul pandemiei de COVID-19.
  • 20 de state membre ale UE utilizează, de asemenea, certificatul digital al UE privind COVID în scopuri interne, cum ar fi accesul la evenimente de amploare şi în restaurante, cinematografe şi muzee, cu o bază juridică naţională suplimentară.

Comisia Europeană va continua să monitorizeze îndeaproape valabilitatea certificatelor de vaccinare şi de vindecare, precum şi utilizarea testelor de depistare a anticorpilor şi a celor antigenice rapide pentru certificatele de vindecare şi să reexamineze opţiunile de îndată ce se primesc noi orientări ştiinţifice.

Până la 31 martie 2022, Comisia va prezenta un alt raport privind aplicarea Regulamentului referitor la certificatul digital al UE . Acest raport poate fi însoţit de o propunere legislativă de prelungire a perioadei de aplicare a regulamentului, ţinând seama de evoluţia situaţiei epidemiologice. Comisia nu exclude faptul că va prezenta o astfel de propunere într-o etapă anterioară, pentru a se asigura că procedura legislativă necesară poate fi încheiată în timp util.

Conform prevederilor actuale, regulamentul referitor la certificatul digital al UE, intrat în vigoare la 1 iulie 2021, se aplică până la 30 iunie 2022.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri