De ce este această perioadă a anului cea mai bună pentru spionaj din aer. Explicațiile gen. Barbu în cazul baloanelor doborâte de SUA

Data actualizării: Data publicării:
balon de spionaj al Chinei văzut pe cerul SUA
Balonul de spionaj chinezesc a fost doborât de armata americană după ce a survolat teritoriul american de la o coastă la cealalaltă. Foto: Profimedia Images

Una dintre posibilele explicații pentru numărul mare de baloane și alte obiecte zburătoare detectate și doborâte în ultimele zile este aceea că ne aflăm în cea mai propice perioadă a anului pentru activități de spionaj din aer, a explicat generalul Cristian Barbu, profesor la Academia Tehnică Militară, într-o intervenție la Digi24.

În opinia generalului Barbu, obiectele zburătoare recent descoperite deasupra Statelor Unite - și doborâte de aviația americană - făceau spionaj, aceasta find cea mai bună perioadă a anului pentru astfel de activitate.

„Din punctul meu de vedere - și ca inginer, și ca om care știe legile fizicii -, consider că aceste apariții sunt legate de ideea de spionaj. Nu sunt întâmplătoare, nu sunt jucării, ele sunt menite să descopere câte ceva în această perioadă a anului extrem de propice pentru spionaj. Această perioadă de sfârșit de ianuarie, început de februarie, este cea mai bună pentru spionaj și mai ales pentru spionaj la aceste altitudini de 20 de kilometri, de 6 kilometri, de 12 kilometri, unde datele sunt foarte clare, foarte precise, iar atmosfera ajută pentru așa ceva”, a declarat gen. Cristian Barbu la Digi24.

El a explicat că atât condițiile din aer, care oferă stabilitate obiectelor aflate în zbor, cât și condițiile de la sol, unde solul înghețat arată mai bine orice intervenție recentă, ajută la observații foarte clare și precise asupra unor zone de interes.

„Vara, curenții ascensionali sunt foarte periculoși și destabilizează obiectul (zburător - n.r.). Apoi, din punct de vedere al temperaturii, înghețul la sol ne permite să descoperim activități sub sol, pentru că radiațiile în infraroșu pot fi foarte ușor de descoperit și, nu în ultimul rând, pentru că vegetația permite în această perioadă descoperirea altor zone, care, altfel, ar fi fost camuflate. Iar acolo unde nu se justifică o vegetație vie și luxuriantă în acest moment, pentru cine face spionaj înseamnă o chestiune relevantă. De aceea iarna este mult mai bună pentru așa ceva. Ca să nu spun că, din punctul de vedere al stabilității unor astfel de obiecte zburătoare, este perioada când doar razele soarelui dau energia pentru dirijare, nu fac și modificarea de presiune și de altitudine a acestor corpuri”.

Aviația SUA a doborât, într-un interval de aproape o săptămână, patru „obiecte aeriene” deasupra continentului nord-american. Dacă în cazul primului astfel de „obiect”, Washingtonul a precizat încă din start că a fost un balon de spionaj al Chinei, celelalte trei au fost declarate, oficial, „obiecte zburătoare neidentificate”, adică OZN-uri.

SUA au acuzat deschis China, cel puțin în cazul primului balon doborât deasupra coastelor Carolinei de Sud, că obiectu zburător era echipat cu instrumente de supraveghere, lucru pe care Beijingul l-a respins și a acuzat, la rândul său, că americanii au acționat exgerat și neprofesionist.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri