Video Părinții dau sute de euro pentru o adresă lângă școala copilului. Goană după vize de flotant pe rețelele sociale

Data publicării:
elevi la intrarea in scoala
Vacanța de Paște s-a încheiat, elevii se întorc miercuri la ore. Foto: George Călin/Inquam Photos

Cine vrea să își dea copilul la o școală mai bună, dar mai departe de casă, plătește câteva sute de euro. Nu vorbim despre vreo taxă de înscriere, ci de una inventată, pentru „proximitate" - prima condiție impusă de școli pentru ca elevul să fie acceptat. Vizele de flotant se pot cumpăra de pe internet. Practica este doar imorală, pentru că nu poate fi sancționată prin lege.

De câteva săptămâni, rețelele sociale s-au umplut de mesajele părinților disperați să își facă o viză de flotant. Mutația fictivă costă de la 100 de euro în sus, iar tranzacția se face la telefon. Un reporter Digi24 a făcut un experiment să vadă cum decurge negocierea.

Părinte: Eu atât am nevoie, să îmi înscriu copilul la școală, fetița, care intră în clasa pregătitoare acum și are deja o prietenă care merge la școala respectivă. Pur și simplu mergem la evidența populației și se pune…se lipește o chestie cum sunt cele de votat pe spatele buletinului.

Imediat, discuția migrează spre bani. Părintele pare că știe cum „merge'' piața.

Părinte: Vă dați seama, luați 100-200 de euro, cam așa umblă prețul la o viză de flotant pentru fiecare flotant și vorba aia „Umpleți casa'', cum ar veni. V-am zis, 1.000 de lei sunt dispus să vă ofer.

Andreea Ionescu, reprezentant asociație părinți: Primul motiv este că fug de segregare, pentru că se întâmplă ca în anumite clase să fie numai copii lipsiți de motivație, iar în clasele astea nu se poate face treabă. Dacă sistemul nostru de învățământ ar avea niște reguli coerente, dacă am vedea și noi, părinții, că se iau niște măsuri atunci când facem reclamații, am avea încredere că actul didactic este la fel peste tot, că despre asta este vorba.

Reprezentanții școlilor spun că vizele de flotant aglomerează peste măsură unitățile de învățământ.

Luiza Moraru - inspector școlar învățământ primar Sector 1: Vorbim despre școlile din centru, care au circumscrpție destul de redusă, unde casele din zonă sunt mai mult birouri închiriate și circumscripția are un număr mic de copii. Se fac cereri la Inspectoratul Școlar pentru aprobarea unei noi clase sau să crească numărul de copii la clasă.

Practica părinților nu poate fi sancționată prin lege.

Pentru a obține o viză de flontant în România oamenii au nevoie de trei documente: buletinul personal, buletinul proprietarului și actul de proprietate al locuinței. Este necesară și o cerere scrisă în care nu trebuie menționat motivul pentru care persoana este luată în spațiu și nici nu există o limitare a vizelor de flotant de la o adresă.

Un proiect legislativ menit să oblige persoanele care își fac viză de flotant să motiveze de ce își schimbă domiciliul a fost propus în urmă cu câțiva ani. Inițiativa nu a fost adoptată.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri