Sari la conținut
News Alert

Poliţia: Numărul infracţiunilor din zona școlilor, în scădere

Numărul infracţiunilor din zona unităţilor de învăţământ a scăzut cu 11,5% în anul şcolar 2015-2016 faţă de anul precedent, informează Poliţia Română, potrivit News.ro. Este al treilea an consecutiv când se reduce numărul acestor infracţiuni.

AN SCOLAR - DESCHIDERE - LICEUL INTERNATIONAL DE INFORMATICA

Foto: Inquam Photos/Alexandru Busca

Conform sursei citate, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a cadrelor didactice, pe parcursul anului 2015-2016, au acţionat în medie, lunar, peste 5.600 de poliţişti, alături de jandarmi, poliţişti locali şi alte forţe.

Pe parcursul anului şcolar 2015-2016, nu s-au comis fapte cu pericol social deosebit sau care să aibă urmări grave din punct de vedere al vieţii sau integrităţii corporale a elevilor.

Pentru al treilea an consecutiv numărul infracţiunilor sesizate în zona adiacentă unităţilor de învăţământ a scăzut. Astfel, în anul şcolar 2015-2016 acestea s-au diminuat cu 11,5% faţă de anul de învăţământ precedent. De asemenea, în învăţământul universitar, faptele penale sesizate au scăzut cu 9,5% faţă de anul universitar anterior, precizează Poliţia.

Din totalul infracţiunilor sesizate, 93,3% au fost comise în şcoli, iar 6,7% în zona adiacentă acestora. 

Fiecare unitate de învăţământ aflată în zona de competenţă a unităţilor de poliţie a fost inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, asigurându-se, totodată, supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.

De asemenea, au fost efectuate patrulări în zona şcolilor şi în perioadele când elevii nu au cursuri, întrucât multe unităţi şcolare deţin terenuri de sport care sunt frecventate de copii.

Totodată, au fost controlate unităţile economice din zona şcolilor cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor.

Poliţiştii de la rutieră s-au aflat în apropierea şcolilor amplasate pe artere de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă prezenţă a elevilor.

Au fost activate patrulele şcolare de circulaţie împreună cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene, pentru deplasarea în siguranţă a elevilor în zona unităţilor de învăţământ.

De asemenea, s-au făcut verificări pentru identificarea şi inventarierea tuturor deţinătorilor de autovehicule destinate transportului şcolar. S-a realizat instruirea factorilor de conducere din unităţile deţinătoare şi a conducătorilor auto cu privire la obligaţiile ce le revin în vederea asigurării unei stări tehnice corespunzătoare şi a utilizării acestor mijloace strict conform destinaţiei, precum şi asupra respectării întocmai a normelor rutiere şi a principiilor conduitei preventive în vederea reducerii riscului de implicare în accidente de circulaţie.

Poliţiştii menţionează că un rol hotărâtor în ceea ce priveşte siguranţa rutieră a copiilor îl au deopotrivă familia şi cadrele didactice, ABC-ul circulaţiei pe drumurile publice se învaţă în familie, iar în şcoală se desăvârşeşte, cei doi factori având un rol hotărâtor în educaţia celor mici.

Şi conducătorilor auto le revin responsabilităţi în ceea ce priveşte siguranţa rutieră a copiilor, pentru că oricât de imprevizibil ar fi comportamentul rutier al celor mici, viteza redusă şi atenţia sporită, mai ales în zonele frecventate de copii conferă posibilitatea de a diminua riscurile. Conduita preventivă dă conducătorilor auto şansa de a evita un accident, subliniază Poliţia.

Pe lângă activităţile de menţinere a ordinii publice, poliţiştii au desfăşurat peste 80.000 de activităţi educativ-preventive care au vizat siguranţa rutieră, în mediul online, prevenirea delincvenţei juvenile, protejarea propriei persoane, precum şi a bunurilor persoanle. Astfel, au avut loc întâlniri ale poliţiştilor din structurile de prevenire, de proximitate, de la rutieră, de la combaterea criminalităţii organizate şi de la posturile comunale cu reprezentanţi ai şcolilor, dar şi cu părinţi şi elevi. Poliţiştii au participat la şedinţele comitetului de părinţi, la consiliile profesorale şi la orele de dirigenţie, pentru a oferi recomandări şi informaţii utile.