Școala începe la 14 septembrie. Ce se întâmplă cu achiziția de tablete? Turcan: „Acest proces a fost împins într-un soi de hârjoneală”

Data actualizării: Data publicării:
Elevii urmeaza cursuri online
Trecerea la învățământul de la distanță riscă să agraveze discrepanțele dintre elevi. FOTO: Guliver / Getty Images

Școala începe la 14 septembrie în condiții normale, dar ea se poate transforma oricând din nou în învățământ online, dacă se ajunge la o agravare a situației epidemiologice. Cu toate acestea, tabletele pentru elevii lipsiți de posibilități încă nu au fost achiziționate și ar putea întârzia și mai mult, dacă se va ajunge la contestarea licitației, a spus, miercuri seara, la Digi24, vicepremierul Raluca Turcan.

„Cu tabletele suntem în plin proces de achiziție. Semnarea contractului, dacă nu există contestații, ar trebui să se întâmple la finalul lunii august. Dacă se vor face contestații, din nefericire, procedura va fi prelungită. (...) Noi ne dorim ca licitația să se încheie în septembrie și cele 250.000 de tablete de la Ministerul Educației să ajungă la copiii care au nevoie de ele”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan. „În același timp, ne dorim ca și tabletele de la autoritățile locale să ajungă, plus cele din fonduri europene. Aceste tablete vor ajunge acolo unde inspectoratele școlare, după consultarea directorilor de școli, au făcut aceste solicitări. Evident că inspectoratele școlare au un rol foarte important în gestionarea repartizării acestor tablete”, a adăugat Raluca Turcan.

Ea a menționat că în principiu, fiecare copil va avea o tabletă, iar acestea vor trebui predate înapoi la școală, după ce se încheie anul școlar în curs.

„Practic, din perspectiva noastră de guvernanți, licitațiile au fost lansate în momentul zero al alocării banilor la nivelul Guvernului și al Ministerului Educației Naționale și toate procedurile au decurs conform regulilor din caietul de sarcini”, a precizat Turcan.

Întrebată dacă învățământul românesc ar fi fost, practic, nepregătit să înceapă exclusiv online la 14 august, Raluca Turcan a dat de înțeles că aceasta ar fi fost realitatea. „Pe 14 septembrie puteam spera că în baza achiziției și cu predări în tranșe de tablete, ar fi putut ajunge 250.000 de tablete. Dar atenție, există și surse alternative, în sensul în care autoritățile locale - unele au identificat deja - și au achiziționat tablete sau device-uri, că nu vorbim doar de tablete, ci și de laptopuri; în același timp, există resurse de achiziționare a altor 200.000 de tablete din fonduri europene și încă un program, cu fonduri de la guvernul Japoniei, prin care se creează centre de informatizare și de acces la informație”, a răspuns vicepremierul Turcan.

Din nefericire, sunt și zone în România în care nu există acoperire cu internet, dar pe harta interactivă pe care noi am creat-o deja, foarte multe zone unde nu există acoperire cu internet permit întoarcerea la școală în condiții față în față”, a mai spus Raluca Turcan.

În legătură cu procedura de licitație, vicepremierul a făcut un apel la încetarea „hârjonelii” și la mai multă seriozitate din partea furnizorilor: „Mesajul nostru este că de multe ori, aceste proces al achizițiilor publice a fost împins într-un soi de hârjoneală între cei care voiau să câștige achizițiile și care într-un final nici nu ajungeau să câștige achizițiile, pentru că nu îndeplineau pur și simplu condițiile, și că acest aspect, al achiziționării de tablete, al achiziționării de materiale de protecție, este unul atât de sensibil și de strategic și cu un impact atât de mare, încât inclusiv furnizorii care intră în acest proces de selecție ar trebui să manifeste un grad mai mare de responsabilitate”, a transmis vicepremierul Raluca Turcan.

Ministrul educației, Monica Anisie: Termenul de livrare este 10 septembrie

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri, că termenul de livrare pentru cele 250.000 de tablete care vor fi achiziţionate pentru copiii din familii defavorizate este 10 septembrie, fiind solicitată şi asigurarea conexiunii la internet. Anisie a precizat că Ministerul Educaţiei pregăteşte şi achiziţia a 74.000 de laptopuri pentru 1.100 de licee.

„La momentul acesta Guvernul a alocat banii necesari pentru achiziţionarea a 250.000 de tablete pentru acei copii din mediile defavorizate. Sunt copii care au nevoie de aceste echipamente electronice. Prin urmare, aşteptăm ca achiziţia să fie definitivată de Oficiul Naţional de Achiziţii. (...) Deja, înţeleg că au fost realizate oferte, termenul din caietul de sarcini este 10 septembrie, termen de livrare, prin urmare ar trebui să se întâmple. În acelaşi timp trebuie să ne uităm şi la faptul că în această perioadă foarte mulţi primari s-au organizat şi au achiziţionat echipamente electronice pentru copii. De exemplu, la Cluj au fost achiziţionate tablete pentru toţi elevii. În acelaşi timp, Ministerul Educaţiei pregăteşte (...) achiziţia a 74.000 de laptopuri pentru peste 1.100 de licee. Prin urmare, achiziţie pentru liceu - 74.000 laptopuri, achiziţie pentru copiii din familiile defavorizate - 250.000 de tablete. Ne preocupă ca în septembrie să începem şcoala, noi ne dorim în sala de curs, dar dacă situaţia epidemiologică o va impune, să putem folosi ca alternativă învăţământul online”, a spus Anisie la Antena 3.

Ea a adăugat că Ministerul Educaţiei a prevăzut în caietul de sarcini achiziţionarea acestor echipamente şi conexiune la internet. „Deci operatorii care vor câştiga acea achiziţie vor trebui să-şi asume că şi conexiunea la internet este asigurată”, a afirmat Anisie. 

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Motivul pentru care Mihai Mărgineanu și soția lui au fugit în Spania: Nici nu știi ce să zici: ”Mulți...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Dakota Johnson și Pedro Pascal, sărut pasional pe străzile din New York. Imaginile au fost surprinse în...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Soția lui Bruce Willis, despre cum s-a schimbat în bine viața ei de când a anunțat boala actorului: "O...