Video Elevi de top au fost ținuți flămânzi, în frig și printre gândaci la olimpiada națională

Data publicării:
olimpici
Olimpici ținuți flămânzi și în frig. Foto: Captură video Digi24

Gândaci, geamuri sparte, mâncare puțină și o luptă continuă cu frigul - sunt doar câteva dintre problemele cu care s-ar fi confruntat mai mulți elevi olimpici, atunci când au mers la concursul național. Ei reclamă că au avut parte de condiții greu de imaginat și că le-a fost greu să se concentreze la probe. Contactat de Digi24, Ministerul Educației spune că nu a aflat de aceste nereguli. Ba mai mult, ar fi primit mulțumiri după ce suma alocată fiecărui concurent s-a dublat față de anul trecut.

În loc să fie o mândrie națională, olimpicii de la noi sunt tratați în bătaie de joc - cel puțin asta susțin elevii care au trăit experiența unor tabere olimpice. Dragoș este unul dintre ei. A mers recent la olimpiada de Logică, organizată în Slobozia de Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Ialomița. După câteva zile petrecute în camera de hotel ce i-a fost pusă la dispoziție, Dragoș jură că nu mai merge niciodată în asemenea condiții. Chiar dacă asta ar înseamna să-și „taie” drumul spre performanță.

„Prima noastră masă - 2 crenvuști și un deget de muștar. Au fost fete care au găsit în camera lor un geam spart, au adus o bandă de scotch. Intra frig și nu au dormit bine noaptea. Într-o cameră cada dădea apă afară. Ne-au zis că o porție de ciorbă are doar 3 perișoare. Nu aveam voie mai mult. Oribilă experiență”, a spus Dragoș Lefter, olimpic la Logică.

Inspectoratul Școlar din Ialomița neagă acuzațiile, în ciuda fotografiilor făcute de elevi. Mizează pe faptul că nu ar fi putut exista astfel de nereguli în hotelurile de 3 și 4 stele pe care le-au pus la dispoziție.

„Nu s-a pus problema să fie cazați în camere inadecvate sau cu geamuri sparte, iar în camerele în care sunt 3 persoane a mai fost introdus un pat pentru că numărul de copii cazați a fost unul foarte mare. Hotelul înainte de a primi olimpicii a fost verificat de inspectorii de la DSP. Noi am primit răspuns de la DSP că toate lucrurile sunt în ordine”, a spus Steluța Mitrea, inspector general școlar Ialomița, într-o intervenție la Digi24.

Ministerul Educației, prin vocea secretarului de stat Florian Lixandru,  transmite însă că nu a aflat de aceste nereguli. „Nu am primit nicio astfel de sesizare din partea participanților la vreo olimpiadă națională. Au fost majorate tarifele pentru cazare și masa, anul acesta tariful pentru cazare și masă decontat de Ministerul Educației a fost de 200 lei/participant la hoteluri de 3 și chiar 4 stele. Condițiile au fost bune și foarte bune”, a spus acesta. 

Chiar și în această situație, olimpicii români obțin performanțe în întreaga lume. Anul trecut, România a urcat pe locul 2 la nivel mondial, după China, la numărul total de medalii obținute la Olimpiada de Informatică. Tot locul 2 în lume l-au luat și olimpicii la fizică.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri