Sari la conținut
News Alert

Euro a mai făcut un pas spre pragul de 4,60 lei

Dolarul a coboarât la un nivel minim al ultimilor doi ani şi jumătate.

The Eurozone Crisis Deepens As Greece Attempts To Avoid Bankruptcy

Foto:  Sean Gallup/Getty Images

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,5985 lei/euro, în creştere cu 0,06% faţă de cotaţia precedentă şi nou nivel maxim din 21 iunie, în contextul în care conjunctura internaţională rămâne nefavorabilă leului, în timp ce dolarul a coborât la un nivel minim din 13 ianuarie 2015.

Luni, BNR a afişat un curs de 4,5958 lei/euro, potrivit News.ro.

Cursul a testat pragul de 4,60 lei/euro începând de vineri după-amiază, pe fondul unor factori interni şi externi nefavorabili, însă analiştii consideră că banca centrală ar putea interveni în sprijinul leului. 

"Sunt semne ale unei zile marcate de aversiune faţă de risc după ce Coreea de Nord a tras o rachetă peste Japonia, însă ne îndoim că BNR va lăsa cursul peste 4,60, în condiţiile în care istoria arată că banca centrală a intervenit pentru a limita volatilitatea generată de factori externi. Dacă ne înşelăm, am putea vedea ordine de stop-loss care să genereze o creştere accentuată a cursului (euro/leu)", arată un raport al ING Bank, publicat marţi.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,8513 lei la 3,8198 lei, nivel minim din 13 ianuarie 2015.

Cursul francului elveţian a crescut de la 4,0387 lei la 4,0428 lei.