Analiză BUSINESS CLUB. Cipru, între Rusia și Uniunea Europeană

Data publicării:
20032013 20cipru-55957

De cealaltă parte, Ciprul nu poate să se ducă exclusiv în brațele Moscovei căci asta înseamnă capitulare necondiționată. Cu criza în casă, Ciprul încearcă să facă echilibristică, dar va trebui să aleagă.

Estimările agenţiei de rating Moody's arată că ruşii au circa 24 de miliarde de euro în băncile cipriote.

Dar sistemul financiar insular este şi un foarte important centru prin care trec marile investiţii ale ruşilor către alte destinaţii ale lumii. Şi asta pentru că Cipru oferea toate condiţiile unui paradis fiscal: taxe scăzute sau inexistente, confidenţialitate bancară şi dobânzi mari. Și discreție, multă discreție. Banca Centrală de la Moscova estimează că prin Cipru s-au făcut tranzacţii ruseşti de 120 de miliarde de dolari.

Citiți și:

O româncă decide soarta Ciprului. Delia Velculescu conduce delegaţia FMI la Nicosia

Mediul de afaceri din ţara noastră este pur şi simplu groaznic. Aşa că oamenii noştri de afaceri, precum şi oficiali, care au câştigat sau furat cumva bani, îşi fac firme offshore în diferite ţări, inclusiv în Cipru. Este unul dintre cele mai populare locuri pentru oamenii de afaceri şi oficialii din Rusia”, spune deputatul rus Dmitri Gudkov.

Pierderi de miliarde de dolari pentru ruși

Înghețarea sistemului bancar cipriot provoacă rușilor pierderi de miliarde de dolari pe zi. Sunt afaceri care nu se pot încheia pâna la clarificarea situației din Cipru. O firma de avocatura americana, de exemplu, s-a vazut obligata sa suspende cinci tranzacții cu o valoare totală de câteva miliarde de dolari. Soluția de moment este salvarea lor prin alte jurisdicții, potrivit Financial Times.

Pentru moment, nu exista informații oficiale asupra pierderilor suferite de investitorii ruoi. Bancile cipriote sunt închise de sâmbătă. Atunci a fost facut anunțul-șoc. Depozitele bancare urmau sa fie taxate cu pâna la 10 la suta. Taxa a fost respinsa de parlamentul cipriot.

Statele din zona euro erau gata sa acorde un împrumut de 10 miliarde de euro Ciprului doar daca acesta aplica taxa speciala pe depozite. Decizia Uniunii Europene este clar una punitivă pentru relația pe care Cipru le-a dezvoltat cu Rusia. Acum, micul stat este pus în situația de a-și căuta salvarea la Moscova.

Bineînțeles, dacă am trata din nou Ciprul ca pe băiatul mamei, atunci e doar o continuare a politicii Uniunii Sovietice. Atunci, dădeam bani ca să sprijinim steagul roșu, acum sprijinim banii superbogaților noștri”, spune deputatul Vladimir Jirinovski.

Cât de mult sunt de expuse băncile

Băncile din Rusia sunt foarte expuse crizei din Cipru. Experții citați de Financial Times cred că, momentan, cea mai vulnerabilă bancă este VTB, a doua ca mărime din Rusia. Aceasta are și o filială în Cipru, care în 2011 deținea active de 13 miliarde de dolari, adică 5 la sută din întregul portofoliu.

Oficialii băncii au încercat să reducă la minimum impactul crizei din Cipru și au spus că pierderile de pe urma propunerii taxei pe depozite ar fi de ordinul a zeci de milione de euro. Pe de alta parte, banca se gândește deja să reanalizeze afacerile pe care le derulează în Cipru.

Este o opțiune la care se gândesc tot mai mulți investitori care își treceau banii prin bancile cipriote. Sunt tot mai multe voci care afirmă ca renumele Ciprului ca paradis fiscal ar putea fi afectat pentru totdeauna.

Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schauble, a avertizat că băncile cipriote lovite de criză ar putea să nu se mai deschidă niciodată dacă planul de salvare propus de Uniunea Europeană este respins.

Cele mai afectate bănci sunt și cele mai mari din Cipru. Zona euro așteaptă o nouă propunere din partea Ciprului pentru rezolvarea situației. Cipru pregătește un Plan B, care ar putea implica banii asigurărilor sociale și ajutorul Bisericii. Arhiepiscopul cipriot a anunțat că va pune averea bisericii la dispoziția statului pentru a salva țara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri