Carnea de cal etichetată drept vită a ajuns şi pe rafturile româneşti. 100 kg de carne, descoperite lângă Bucureşti

Data publicării:
2002 20calvita-50585

Carnea de cal a plecat dintr-un abator din Botoşani, unde au fost sacrificate animalele. Carnea ştampilată a ajuns în două unităţi de procesare din Alba Iulia şi din Capitală, unde a fost tocată. Aici există suspiciunea că ar fi fost schimbate etichetele din carne de cal în carne de vită.

Iar asta pentru că într-un depozit de lângă Bucureşti inspectorii sanitar-veterinari au găsit în urma unui control 100 de kilograme de carne tocată de cal cu etichetă de carne de vită.

Descoperirea a fost făcută după ce autorităţile noastre au început controalele, în urma scandalului izbucnit în Marea Britanie. România a fost prima ţară acuzată în acest scandal, dar ulterior s-a descoperit că vinovată era de fapt o companie franceză.

Cu toate acestea, efectele negative se văd încă. Producătorii se plâng că au pierdut deja multe contracte externe.

Nu este pentru prima dată când autoritățile au indentificat loturi de carne de cal etichetate drept carne de vită. În 2011, autoritățile au amendat cinci comercianți din Piața Obor cu 25.000 de lei pentru aceste abateri.

Iar exemplele pot continua. Nicolae Ciuleac deţine o fabrică de procesare de carne în Tulcea şi spune că, în urmă cu doi ani, un furnizor a încercat să îi vândă carne de cal în loc de vită. „Culorile sunt asemănătoare, diferența este foarte mică la grăsime. La vită e mai albicioasă, la cal e mai gălbuie. Nu mai cumpăr din România carne tranșată de vită, numai carcasă”, spune acesta.

De luna viitoare, controalele se extind şi la hipermarketurile din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri