CELE ȘAPTE ZILE ALE LUI NĂSTASE: „În realitate, eu am vrut să ajung la morgă”

Data publicării:
21 2011cazacu-34538

Ședința de judecată de astăzi de la Curtea de Apel București a fost destul de tensionată, cu discuții în contradictoriu între avocatul apărării și procurorul de ședință.

A luat cuvântul și fostul premier, care a spus că cererea sa este o chestiune mai mult de principiu, în sensul că cele șapte zile nu contează foarte mult având în vedere că are de executat 735 de zile de închisoare.

Adrian Năstase a spus în faţa instanţei că i se pare jignitoare remarca procurorului referitoare la faptul că poliţiştii care au asigurat paza salonului său de la Spitalul Floreasca au fost puşi pentru protejarea sa.

„Mi s-a părut jignitor ce spune domnul procuror. (...) În realitate eu am vrut să ajung la morgă. Nu am crezut că într-o altă lume voi încerca să mai amân executarea pedepsei. (...) Eu reţin această ipoteză, teoria intenţiei indirecte mi se pare greu de acceptat. Ieri s-au făcut cinci luni de când este aşteptată motivarea acestei condamnări pentru care eu sunt aici contestator”, a mai spus Adrian Năstase.

Avocat: Osă vedem cum se va da explicație acestor șapte zile

Fostul premier Adrian Năstase a fost adus, miercuri dimineaţă, la Curtea de Apel Bucureşti pentru judecarea cererii sale de eliminare din condamnarea la doi ani de închisoare dispusă în dosarul „Trofeul calităţii” a zilelor în care a stat internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere.

„În situația în care o instanță va constata că aceasta perioadă nu face parte din executarea pedepsei, există posibilitatea, nu eu sunt titlularul, există posibilitatea formulării unei acțiuni în care să vedem cine răspunde pentru o lipsire de libertate de șapte zile, o să vedem cine face ancheta, probabil tot DNA-ul, dar o să vedem cum se va da explicație acestor șapte zile”, a declarat Ioan Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase.

Potrivit avocatului, în cazul în care Curtea de Apel se pronunță astăzi numai cu privire la recursul fostului premier, și decide dacă va admite sau nu cererea de sesizare a CCR cu privire la excepția de neconstituționalitate, asupra căreia se pronunta numai CCR. Astfel, exceptia respectivă va fi transmisa CCR pentru a se pronunta pe fondul cauzei, dacă azi Curtea de Apel București va admite recursul.

A atacat decizia instanței inferioare

Termenul de judecată de azi vine după ce Adrian Năstase a făcut recurs împotriva deciziei din 2 octombrie prin care Tribunalul Capitalei a stabilit că zilele în care a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, respectiv din 20 până în 26 iunie, nu trebuie considerate ca fiind executate în cadrul condamnării sale în dosarul „Trofeul calităţii”.

Fostul premier Adrian Năstase şi-a provocat în mod voit leziunile pentru care a stat internat, în perioada 20-26 iunie, la Spitalul Floreasca din Capitală, acesta fiind motivul pentru care zilele respective nu pot fi scăzute din pedeapsa sa de doi ani de închisoare, a arătat instanţa Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri