Scandal cu falsuri la muzeu. Adrian Năstase, „revoltat” de „linșajul” îndreptat împotriva sa, își retrage tablourile din expoziția MNAR

Data publicării:
adrian nastase
Adrian Năstase (foto dreapta), la vernisajul expoziției-eveniment „Victor Brauner. Între oniric și ocult” de la MNAR, București. Foto: Muzeul Național de Artă al României/ Facebook

Fostul premier Adrian Năstase a reacționat, vineri, în scandalul tablourilor din colecția privată a familiei sale, expusă la Muzeul Național de Artă. El spune că a decis să retragă operele de artă din expoziția Victor Bauer, după acuzațiile că unele sunt falsuri care au fost expuse în muzeu pentru a le valida pretinsa valoare.

Cezara Scutari, jurnalist Digi24: Este o primă reacție a fostului premier Adrian Năstase în scandalul de la Muzeul de Artă. El a scris pe blogul său, acuzând un „linșaj mediatic” în acest scandal, după ce doi istorici și critici de artă au acuzat că în expoziția „Victor Brauner, Între Oniric și Ocult” de la Muzeul Național de Artă al României ar fi fost incluse „falsuri la limita ridicolului”.

Adrian Năstase a spus că, în consecință, a decis, ca formă de protest, și dintr-un sentiment de revoltă, să retragă toate lucrările care îi aparțin din expoziție și se spune că ar fi vorba despre o luptă subterană în MNAR dar și în afara sa pentru „diverse curatorii”.

Fostul premier și lider al PSD a menționat că a încercat să nu reacționeze la începutul scandalului. A spus că a crezut „cu naivitate” că este respectat în lumea artei, având în vedete contribuțiile sale ca premier în acest domeniu, menționând, printre altele „muzee și colecții, biblioteci, sute de obiective restaurate”. S-a declarat afectat că oameni pe care i-ar fi prețuit ar fi încercat să-l folosească drept „collateral damage” într-o bătălie de reglare de conturi.

Fostul premier a făcut diverse mențiuni despre colecție și a spus că i se pare greu „să contești o mențiune olografă a Lenei Constante, soția lui Harry Brauner, fratele lui Victor Brauner”. De asemenea, a spus că o altă acuarelă ar fi primit-o de la Mihai Oroveanu, pe care el o avea de la Gellu Naum. S-a mai referit la diverse expertize făcute și în România și în Franța pentru lucrările pe care le avea în colecție.

Adrian Năstase a declarat că retrage aceste colecții, că l-a notificat pe directorul general Călin Stegerean în privința acestei decizii și că dorește în aceste fel să nu creeze probleme nici muzeului, nici ministrului Raluca Turcan, cu care, potrivit acestuia, ar fi avut o poziție corectă în acest scandal.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri