Comisia Europeană a aprobat cererea Spaniei de prelungire a restricțiilor pe piața muncii pentru români și bulgari

Data publicării:
schela 205431658 20mediafax 20foto 20silviu 20matei-39932

Potrivit comunicatului Comisiei Europene publicat astăzi, cauza acestei decizii este din cauza problemelor care afectează piaţa muncii din Spania.

Spania şi-a deschis piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari în 2009, dar în august 2011 Comisia i-a permis să restricţioneze temporar libera circulaţie a lucrătorilor români până la 31 decembrie 2012.

Spania are o rată a șomajului de 26,2%, mai mare față rata de anul trecut, de 22,7%.

În luna septembrie a acestuia an, numărul românilor din Spania era de 913 mii, aproximativ 17 procente din numărul de imigranți.

Clauză specifică de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei şi României

Spania şi-a deschis piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari în 2009, dar în august 2011 Comisia i-a permis să restricţioneze temporar libera circulaţie a lucrătorilor români pâna la 31 decembrie 2012. Restricţiile temporare impuse liberei circulaţii a muncitorilor români şi bulgari trebuie anulate în toate statele membre începând cu 1 ianuarie 2014.

Decizia Comisiei se bazează pe o clauză specifică de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei şi României, încheiat în 2005. Această clauză prevede ca statele membre care au ridicat restricţiile impuse lucrătorilor din Bulgaria şi România să le restabilească ulterior, în cazul unor grave perturbări ale pieţei forţei de muncă din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei.

„De la jumătatea anului 2011, când au fost reintroduse restricţiile privind accesul lucrătorilor români la piaţa forţei de muncă, situaţia economică şi cea a pieţei forţei de muncă din Spania s-a înrăutăţit şi mai mult. Am ferma convingere că libera circulaţie a muncitorilor trebuie promovată şi că restricţiile impuse acesteia nu rezolvă problema ratei ridicate a şomajului. Cu toate acestea, piaţa forţei de muncă din Spania a fost foarte grav afectată de criză şi, prin urmare, Comisia a fost de acord cu această măsură temporară”, a declarat László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri