CRONOLOGIE. Personalitățile române decedate în 2013

Data publicării:
testamentul lui sergiu nicolaescu 59045900

 

3 ianuarie - cineastul Sergiu Nicolaescu

Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat pe 3 ianuarie, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme, în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.

7 ianuarie - Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei Epifanie Norocel

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei Înalt Preasfinţitul Epifanie Norocel a încetat din viaţă la vârsta de 80 de ani, în timp ce se deplasa spre Mănăstirea Brazi, din oraşul vrâncean Panciu.

18 ianuarie - actorul Victor Radovici

Victor Radovici, actor al Teatrului Excelsior din Bucureşti, a murit pe 18 ianurie, la vârsta de 76 de ani. Destinul artistic şi uman al lui Victor Radovici se leagă de cel al Teatrului Excelsior, al cărui fondator a fost, împreună cu maestrul Ion Lucian, actorii Vasile Menzel, Genoveva Preda, Paula Sorescu-Lucian, Daniela Anencov, secretarul literar Gabriel Blebea şi Aurel Mitran. În 1990, pornea la drum într-o aventură teribilă, iar, de atunci, aproape fiecare clipă şi-a petrecut-o la Teatrul Excelsior.

24 ianuarie - umoristul, scenaristul şi regizorul Dan Mihăescu

Cunoscutul umorist, scenarist şi regizor Dan Mihăescu, autorul unor memorabile scheciuri şi scenete scrise pentru nume mari ale comediei româneşti, precum Toma Caragiu şi Dem Rădulescu, a murit pe 24 ianuarie, la vârsta de 79 de ani. Dan Mihăescu a murit din cauza unui cancer.

25 ianuarie - luptătorul anticomunist şi deţinutul politic Aristide Ionescu

Unul dintre ultimii supravieţuitori ai "Experimentului Piteşti", cunoscutul luptător anticomunist Aristide Ionescu a decedat pe 25 ianuarie, la vârsta de 91 de ani.

31 ianuarie - Titus Raveica, primul preşedinte al CNA

Titus Raveica, primul preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a decedat pe 31 ianuarie, la vârsta de 77 de ani. În perioada 1990 - 1992 a fost senator pe listele FSN, funcţie din care a demisionat în 1992. Totodată, între anii 1992 şi 1996, Titus Raveica a fost preşedinte al CNA. În anul 1997 a revenit la Catedra de la Facultatea de Filosofie din Iaşi.

25 februarie - jurnalistul de radio şi televiziune şi scriitorul Liviu Tudor Samuilă

Jurnalistul de radio şi televiziune şi scriitorul Liviu Tudor Samuilă a încetat din viaţă pe 25 februarie, la vârsta de 71 de ani. După peste 40 de ani dedicaţi jurnalismului de radio şi televiziune, Liviu Tudor Samuilă şi-a petrecut ultima parte a vieţii în slujba scrisului şi a activităţilor artistice. Cel mai recent roman al său, "Nopţile generalului albastru", a fost lansat în decembrie 2010, acţiunea fiind plasată în perioada regimului comunist.

27 februarie - cântăreaţa Naarghita

Cântăreaţa Naarghita, cunoscută pentru pasiunea sa pentru muzica indiană, pe care a transformat-o într-o carieră de succes înainte de 1989, a decedat, în noaptea de 26 spre 27 februarie, la vârsta de 74 de ani.

19 martie - actriţa Irina Petrescu

Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actriţe de teatru şi film din România, renumită pentru frumuseţea sa clasică, a decedat, pe 19 martie, la vârsta de 71 de ani. Cunoscută pentru distincţia şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea sa clasică, Irina Petrescu a avut roluri importante în film, teatru radiofonic şi teatru TV, în regia unor nume de prestigiu ca Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu - Gopo, Dinu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa, Mircea Veroiu.

31 august - istoricul de artă şi curatorul Mihai Oroveanu

Istoricul de artă şi curatorul Mihai Oroveanu, directorul Muzeului Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Capitală, a decedat, pe 31 august, la vârsta de 66 de ani. Mihai Oroveanu, născut pe 20 septembrie 1946, la Bucureşti, a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi longevivi directori ai unei instituţii muzeale din România.

21 septembrie - compozitorul şi muzicologul de origine română Roman Vlad

Compozitorul, muzicologul şi pianistul de origine română Roman Vlad a murit pe 21 septembrie, la vârsta de 93 de ani. Născut în 1919, la Cernăuţi (în prezent în Ucraina), Roman Vlad a devenit cetăţean italian în 1951. În Italia, Roman Vlad era o personalitate marcantă în lumea muzicală. A fost director artistic al Academia Filarmonica Romana, între anii 1955 şi 1958 şi 1966 şi 1969, codirector al secţiunii muzicale din Enciclopedia dello Spettacolo (1958 - 1962), preşedinte al Societăţii Italiene de Muzică Contemporană (1960), director artistic al Maggio Musicale în 1964 şi al Teatrului Comunal din Florenţa (1968 - 1972), preşedinte al Societa Aquilana dei Concerti (1973 - 1992), superintendent al Operei din Roma şi director artistic la Scala din Milano.

23 septembrie - regizorul Geo Saizescu

Geo Saizescu, maestrul filmului de comedie românesc, a decedat pe 23 septembrie, la vârsta de 80 de ani.Cunoscut regizor, scenarist şi actor român, Geo Saizescu s-a născut pe 14 noiembrie 1932, în comuna Prisăceaua, judeţul Mehedinţi. În cinematografia română, Geo Saizescu a fost un cineast singular prin consecvenţa cu care s-a consacrat comediei. Printre cele mai savuroase comedii regizate de Geo Saizescu se numără "Păcală" (1974), "Astă seară dansăm în familie" (1972) şi "Secretul lui Bachus" (1984). Cele mai recente pelicule ale sale sunt "Iubire elenă" (2010) şi "A doua şansă" (2011).

13 octombrie - cântăreaţa de muzică populară Angela Moldovan

Cântăreaţa de muzică populară Angela Moldovan, cunoscută pentru melodiile sale din zona nordului Moldovei şi a Bucovinei, s-a stins din viaţă pe 13 octombrie, la vârsta de 86 de ani, din cauza unor probleme cardiace.

30 octombrie - arhitecta Anca Petrescu

Arhitecta care a proiectat Casa Poporului, Anca Petrescu, a murit la vârsta de 64 de ani, pe 30 octombrie, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, după ce intrase în comă la sfârşitul lunii septembrie, în urma unui accident rutier. Anca Petrescu s-a născut în 20 martie 1949, la Sighişoara, iar în 1973 a absolvit Institutul de Arhitectură Ion Mincu. În 1980 a fost desemnată să proiecteze Casa Poporului, în prezent Palatul Parlamentului.

11 noiembrie - actorul Geo Costiniu

Geo Costiniu, actor al Teatrului Odeon din Capitală, a murit pe 11 noiembrie, la vârsta de 63 de ani. Geo Costiniu a început să joace în producţii de televiziune încă de la vârsta de 8 ani, fiind considerat un actor foarte talentat, iar la 14-15 ani juca în spectacole la Casa Studenţilor din Bucureşti. În anul IV de facultate, a debutat pe scena Teatrului Bulandra din Capitală, sub îndrumarea regizorului Liviu Ciulei. După absolvirea facultăţii, unde i-a avut ca profesori pe Dem Rădulescu şi Octavian Cotescu, a fost repartizat la Teatrul Naţional din Iaşi, unde a jucat între anii 1973 - 1974. Din 1974, a fost actor la Teatrul Giuleşti (actualul Odeon) din Bucureşti. În 1978, joacă în filmul lui Timotei Ursu "Septembrie", o poveste de dragoste care l-a făcut celebru în rândul spectatorilor.

26 noiembrie - compozitorul Temistocle Popa

Compozitorul Temistocle Popa a decedat la vârsta de 92 de ani. Compozitor cu o vastă experienţă de interpret/instrumentist (flautist, saxofonist) în diverse orchestre de jazz şi teatre de revistă, timp de peste un sfert de veac, în perioada tinereţii, Temistocle Popa a reuşit să se impună la vârsta de 40 de ani printr-un şlagăr de mare popularitate ("Lalele", 1961), care i-a deschis calea spre muzica uşoară, de film şi de revistă. Colaborând în cinematografie cu mari regizori (precum Sergiu Nicolaescu, Elisabeta Bostan, Francisc Munteanu şi Geo Saizescu), a scris muzica unor pelicule de succes (ciclul "Veronica").

2 decembrie - scriitorul şi umoristul Octavian Sava

Scriitorul, textierul şi umoristul Octavian Sava a murit, pe 2 decembrie, la vârsta de 85 de ani. Octavian Sava a semnat textele pentru numeroase spectacole ale Teatrului de Revistă "Constantin Tănase". De asemenea, a lucrat la producţii de televiziune, în calitate de scenarist sau producător. A realizat primul serial radiofonic românesc, o adaptare după "Tartarin din Tarascon", de Alphonse Daudet, care a avut premiera în august 1951.

18 decembrie - realizatorul de televiziune Titus Munteanu

Realizatorul de televiziune Titus Munteanu a murit la vârsta de 72 de ani. Munteanu era internat de două săptămâni la secţia de terapie intensivă a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală, unde a încetat din viaţă pe 18 decembrie, din cauza unei boli respiratorii complexe. Titus Muntean s-a născut pe 3 octombrie 1941 şi este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de televiziune din România. Titus Munteanu a fost realizator TV din anul 1966 şi a fost director al TVR 1. A semnat numeroase emisiuni de divertisment şi muzicale, cea mai de succes fiind "Şcoala vedetelor".

19 decembrie - actorul Nae Lăzărescu

Actorul Nae Lăzărescu a murit pe 19 decembrie, la vârsta de 72 de ani. Nae Lăzărescu s-a născut pe 8 septembrie 1941, fiind cunoscut în special pentru scenetele de comedie pe care le-a realizat de-a lungul timpului alături de partenerul său de scenă, Vasile Muraru. În perioada în care era student la ASE, Nae Lăzărescu juca într-un grup de teatru satiric, cu care participa la festivaluri de amatori, apoi a lucrat trei ani la Rapsodia Română, la secţia de estradă. Ulterior, vreme de aproape 50 de ani, a lucrat la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", unde l-a cunoscut pe Vasile Muraru. A jucat şi în filme, printre care "Grăbeşte-te încet", "Şantaj", "Baloane de curcubeu", "Căsătorie cu repetiţie" şi "Viraj periculos". De asemenea, în animaţia "Maşini", i-a dat voce personajului Clang. 

23 decembrie - artistul vizual Ioan Cadar

Artistul vizual Ioan Cadar a decedat la vârsta de 67 de ani, după o lungă suferinţă. Născut pe 8 aprilie 1946 la Răducăneni, Iaşi, Ioan Cadar a absolvit Academia de Arte "Nicolae Grigorescu" în 1971. Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din 1975, Cadar este autorul unor lucrări de artă monumentală în sticlă, precum candelabrele mari de la Teatrul Naţional Bucureşti, şi al vitraliilor din catedrale, biserici şi palate din România. Lucrările sale în sticlă au fost admirate în numeroase expoziţii din ţară şi din străinătate şi sunt deţinute în colecţii ale unor muzee din România, Cehia şi Danemarca, precum şi în colecţii particulare din România, Japonia, SUA, Germania, Grecia, Franţa, Olanda, Italia şi Australia. Pentru opera sa artistică, Ioan Cadar a fost distins cu premiul Uniunii Artistilor Plastici în 2004.

26 decembrie - regizorul Dinu Cocea

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum „Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea Domniţei Ralu” şi „Săptămâna Nebunilor”, a decedat la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris.

Dinu Cocea a încetat din viată în urma unei insuficienţe cardiace, pe 26 decembrie, însă familia a dorit să facă publică informaţia mai târziu pentru a o menaja pe soţia acestuia, Puşa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri