DIICOT. Cine este milionarul din TOP 300 suspectat de contrabandă cu alcool

Data publicării:
8 2003jitea-53731

Acțiunea este coordonată de DIICOT. Au loc 59 de percheziții domicilare în trei județe, printre care Galați, Brăila, Vrancea.

800.000 de litri de alcool au fost comercializați fără ca marfa să fie trecută în evidența contabilă.

15 persoane sunt vizate în această anchetă. Printre ele s-ar afla și un milionar aflat în Top 300, din zona Vrancea, Liviu Mircea Jitea, care din 2011 până în prezent ar fi fost coordonatorul rețelei.

Anchetatorii au descoperit și o cisternă pentru lapte, în care se aflau peste 2.000 de litri de alcool.

Cel mai probabil, 75 de persoane vor fi aduse pentru audieri la sediul DIICOT.

Liviu Jitea este cel mai bogat om de afaceri din Vrancea

Liviu Jîtea figurează de mai mulţi ani în topul celor mai bogaţi români. Averea sa a fost estimată, la sfârşitul anului trecut, la 58 de milioane de euro. A fost considerat cel mai înstărit om din judeţul Vrancea.

Omul de afaceri controlează firma Vinexport SA, o societate cu tradiţie în România, pe care a preluat-o în urmă cu 14 ani şi prin intermediul căreia a pătruns pe piaţa europeană. Cifra de afaceri a companiei a crescut în ultimii ani, din datele declarate, însă şi datoriile acesteia.

Liviu Jîtea mai deţine o fabrică specializată în producerea de băuturi spirtoase, respectiv Trust LF Trade. Ultimele date furnizate de societate indică o reducere a cifrelor de afaceri, dar şi o creştere a datoriilor.

Liviu Jîtea spunea, într-un interviu acordat Digi24 în decembrie 2011, că îşi plăteşte taxele către bugetul de stat.

Toate companiile mele plătesc lunar 2 milioane de euro la bugetul de stat. Din impozite, taxe, accize, TVA şi tot ce se plăteşte la bugetul de stat”, declara el.

O a treia afacere a lui Jîtea este fabrica de prelucrare a laptelului, SC Vranlact SA. Din informaţiile strânse de anchetatori, membrii reţelei transportau alcoolul nedeclarat în cisterne de lapte.

„În 1997 am cumpărat Vranlanct. Pentru mine era la momentul respectiv o afacere imobiliară, dar fostul inginer şef, actual director şi preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Vranlact m-a convins că dintr-o fabrică de lapte poate să iasă o afacere viabilă, profitabilă şi necesară comunităţii”, susţine Jîtea.

Surse locale susţin că aproximativ 300 de oameni lucrează în cele trei fabrici ale lui Jîtea. Însă acesta nu are calitatea de administrator la niciuna dintre firme, afacerile fiind conduse de directori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri