Sari la conținut

Cei doi copii daţi în consemn la frontieră, găsiţi în Bucureşti împreună cu tatăl lor. Cazul, preluat de Parchetul General

Cei doi copii din Prahova care au fost luaţi de tatăl lor fără acordul mamei, fiind daţi în urmărire şi în consemn la frontieră, au fost găsiţi marţi dimineaţă în Bucureşti, în zona Ambasadei Greciei, alături de bărbat, cetățean grec care nu avea drept de vizită. Parchetul General a preluat ancheta de răpire internaţională.

Actualizare 12:00  Dosarul vizându-l pe cetăţeanul grec care şi-ar fi răpit cei doi copii în vârstă de 8 şi 10 ani va fi preluat de Parchetul General, anunţă Poliţia Română.

Dosarul, întocmit pentru lipsire de libertate şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, a fost declinat de către Parchetul Judecatoriei Vălenii de Munte la Parchetul Înaltei Curţi de Casatie şi Justiţie, unde urmează să aibă loc audieri.  

Bărbatul avea interdicţie să se apropie de cei mici. După ce a dispărut cu cei doi copii, dintr-o localitate din Prahova, a fost prins marți în apropiere de Ambasada Greciei la Bucureşti. A fost identificat de jandarmi, iar de câteva ore este audiat la Secţia 8 Poliţie.  Procurorii verifică între timp dacă nu a fost ajutat de un al doilea cetăţean grec.

Cei doi copii din Prahova, care au fost luaţi de tatăl lor de pe stradă, fără acordul mamei, au fost găsiţi marţi dimineaţă în Bucureşti, în apropierea sediului Ambasadei Greciei şi se află în afara oricărui pericol. Ei se află la Secția 8 Poliție din Capitală şi au fost anunţaţi şi reprezentanţi ai D.G.A.S.P.C., care s-au prezentat la locul în care se află copiii, pentru acordarea de asistenţă de specialitate acestora, până când vor fi încredinţaţi mamei. De asemenea, la Secţia alături de copii şi de tatăl acestora se mai află un cetăţean grec, urmând să fie stabilită şi implicarea acestuia.

Conform Poliţiei, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, tatăl nu avea drept de vizită şi ar fi luat copiii de pe stradă, în timp ce se aflau cu o vecină a mamei, care îi luase de la şcoală.

Poliţia a mai transmis că, din declaraţia mamei copiilor, bărbatul are antecedente penale în Grecia, aceasta susţinând că a fost condamnat pentru trafic de stupefiante.

În perioada 2008-2013, ei au locuit în Grecia, iar în 2013 femeia şi copiii au venit în ţară. Tatăl i-a mai răpit pe copii şi în 2014 şi i-a dus în Grecia. Femeia a alertat autorităţile, a mers după ei în Grecia şi i-a adus înapoi în ţară. În 2016, s-a emis hotărâre judecătorească definitivă de custodie exclusivă a copiilor, în favoarea mamei, tatăl neavând drept de vizită. 

În 2017, bărbatul - Micheloudachis Georgios - a venit din nou în ţară, i-a urmărit cu maşina, atât pe copii, cât şi pe femeie, iar aceasta a alertat autorităţile şi poliţiştii s-au deplasat la faţa locului. La vederea acestora, bărbatul a plecat. Poliţia spunea că el nu săvârşise nicio faptă penală sau contravenţională pentru a putea fi tras la răspundere.

Actualizare 8:45. Cei doi copii din Prahova care au fost luaţi de tatăl lor fără acordul mamei, fiind daţi în urmărire şi în consemn la frontieră, au fost găsiţi marţi dimineaţă în Bucureşti, în zona Ambasadei Greciei, alături de bărbat, care nu avea drept de vizită.

„Cetăţeanul grec a fost depistat în jurul orei 07.30 în zona ambasadei Greciei din Bucureşti de către jandarmul aflat in postul de pază. Acesta l-a identificat pe baza semnalmentelor şi l-a predat autorităţilor. Cetăţeanul era însoţit de cei doi minori şi a cooperat cu jandarmii”, a anunţat Jandarmeria Bucureşti.

De asemenea, Poliţia Română a transmis că atât copiii, cât şi tatăl lor se află la Secţia 8 de Poliţie din Bucureşti, de unde vor fi preluaţi de poliţiştii din Prahova.


„La data de 5 martie 2018, ora 15.30, poliţiştii din Prahova au fost sesizaţi de o femeie din localitatea Vărbilău, mama a doi copii, de 8 şi 10 ani, despre faptul că cei doi copii ar fi fost luaţi de tatăl lor, făra acordul său. Poliţiştii au demarat imediat căutările, minorii fiind daţi în urmărire şi în consemn la frontieră”, anunţă IGPR.

Fetiţa se numeşte Micheloudakis Kalliopi, are 10 ani şi următoarele semnalmente: 1,15 – 1,20 m. înălţime, constituţie astenică, păr lung, şaten, ochi căprui, faţa ovală, ten măsliniu. La momentul dispariţiei era îmbrăcată cu geacă de culoare gri cu glugă îmblănită, pantaloni tip jeans de culoare albastru deschis cu tăieturi, ghete negre cu blană crem albă, caciulă de culoare roz, cu model gri, fular de culoare roz.

Băieţelul se numeşte Micheloudakis Georgios, are 8 ani şi următoarele semnalmente: 1,15 – 1,20 m. înălţime, constituţie astenică, păr scurt şaten, ochi căprui, lipsă dinţi partea superioară, incisivi centrali şi laterali. La momentul dispariţiei era îmbrăcat cu geacă de culoare gri închis, cu glugă îmblănită, pantaloni negri cu model alb şi o aplicaţie fosforescenta, ghetuţe îmblănite de culoare gri cu maro, fes gri cu linii verzi, fular gri cu linii albastre.

Din cercetări a reieşit că, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, tatăl nu avea drept de vizită şi ar fi luat copiii de pe stradă, în timp ce se aflau cu o vecină a mamei, care îi luase de la şcoală.

"În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte. Persoanele care pot oferi informaţii care să conducă la depistarea copiilor sunt rugate să sune la numărul unic de urgenţă 112 sau să anunţe cea mai apropiată unitate de poliţie", precizează Poliţia.

Pe aceeași temă