GUVERNUL A DEPUS JURĂMÂNTUL. Președintele: Dacă nu veți avea succes, sunteți singurii responsabili!

Data publicării:
2112juramant-40003

Actualizare 22.15La finalul ceremoniei de depunere a jurământului, președintele Traian Băsescu le-a transmis un mesaj membrilor Cabinetului Ponta.

„Vă felicit pentru succesul electoral și pentru cel de astăzi, din Parlament, când ați obținut un vot consistent. Asta înseamnă că sunteți condamnați să aveți succes și, dacă veți avea, va avea succes România și cei 4,5 milioane de cetățeni care și-au pus încrederea în dumneavoastră.

Dacă nu veți avea succes, sunteți singurii responsabili. Aveți premise să tractați România către creștere economică și nu am să emit păreri despre ce ar trebui să faceți, pentru că aveți experiența celor șapte luni de guvernare. Aveți șansa să rămâneți în istorie ca un guvern care a reușit să le aducă românilor prosperitate. În măsura în care veți avea nevoie de sprijinul meu, puteți să mi-l cereți”, a spus președintele.

Actualizare 22.00 Președintele nu a dat mâna cu ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Actualizare 21.50 Președintele discută în timpul ceremoniei cu președintele Senatului, Crin Antonescu, care îi stă alături. Președintele a evitat să dea mâna cu vicepremierul Gabriel Oprea, fost partener de guvernare al PDL, și cu ministrul de Interne, Radu Stroe, după ce aceștia au depus jurământul. În schimb, președintele a zâmbit cordial când a dat mâna cu Mona Pivniceru, ministrul Justiției.

Actualizare ora 21.15 Președintele a semnat decretele de numire a miniștrilor din componența Guvernului României.

Potrivit unui comunicat, ţinând cont de incertitudinea cu privire la ora la care se va desfăşura ceremonia, dar şi de numărul mare de membri ai Guvernului, „Administrația Prezidențială se vede nevoităsă utilizeze un protocol minimal; astfel, la ceremonie, sunt invitaţi să participe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, preşedintele Senatului României, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele şi membrii Curţii Constituţionale, precum şi toţi jurnaliştii acreditaţi”.

Ceremonia va avea loc la ora 21.30, a anunțat Președinția.

Anterior acestor precizări ale purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale, surse USL declarau pentru Mediafax că Administraţia prezidenţială a transmis membrilor viitorului Cabinet că la ceremonia depunerii jurământului, care ar urma să aibă loc vineri noaptea la Cotroceni, vor fi acceptaţi doar membrii Guvernului, nu şi alţi invitaţi.

Conform surselor citate, mesajul transmis preciza că la Cotroceni, la depunerea jurământului, vor avea acces doar membrii Cabinetului, iar alţi invitaţi nu vor fi acceptaţi.

La depunerea jurământului de către primul Cabinet condus de Victor Ponta, în luna mai, au asistat numeroşi parlamentari şi lideri USL, dar şi soţia şi mama premierului.

Premierul Victor Ponta a precizat, vineri seara, după votul din Parlament, că, potrivit procedurilor legale, mai întâi trebuie așteptat să se publice în Monitorul Oficial documentul referitor la votul de învestitură al Parlamentului, precum și decretele individuale de numire a tuturor miniștrilor, decrete semnate de președintele Traian Băsescu. „Am vorbit cu președintele Băsescu în această seară”, a spus Victor Ponta, care a estimat că miniștrii ar putea depune jurământul în jurul orei 22.00.

Prima ședință a noului Cabinet este programată pentru sâmbătă, la ora 10.00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri