Litoralul românesc, un veșnic șantier

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-01-11h04m19s230
Stațiunea Mamaia, considerată perla litoralului românesc, are în aceste zile un aer trist. Plajele încă nu au fost amenajate, și asta pentru că nu a fost organizată licitația pentru concesionarea lor.

În mare parte, stațiunea Mamaia arată ca un șantier în lucru. Multe dintre hotelurile și restaurantele de aici sunt încă închise, semn că patronii lor nu sunt interesați de pregătirile pentru minivacanțele de 1 Mai și de Paști.

Clienții, întâmpinați cu ouă roșii, cozonac și vin

În ciuda atmosferei de șantier, marile hoteluri vin cu oferte speciale. Reprezentanții lor afirmă că gradul de ocupare se situează, la aceasta oră, între 25 și 30%. Majoritatea clienților sunt români.

Preconizăm, oricum, că vor fi mult mai mulți turiști anul acesta deoarece sunt și mai multe zile libere. Avem accesul gratuit la saună, sala de fitness, biliard, începând cu 1 Mai și accesul gratuit la plaja noastră privată”, explică Andreea Marcu, șef recepție la un hotel de patru stele.

În noaptea de Înviere, clienții acestui hotel vor fi întâmpinați cu ouă roșii, cozonac și vin. Oferta este alcătuită din pachete de câte trei, patru și cinci nopți, prețul lor de pornire fiind de 1.500 de lei.

Ceea ce înseamna că, în medie, o zi la un hotel de cinci stele costă peste 110 euro, dublu față de vecinii bulgari. Cu toate acestea, românii spun că preferă vacanțele pe plaiurile mioritice.

Cât de pregătiți sunt vecinii bulgari

Pe litoralul bulgăresc, indiferent de câte stele au, hotelurile sunt la mare căutare. Mai e doar o lună până la debutul sezonului estival, dar deja au fost făcute mii de rezervări.

„În iulie, august și sfârșitul lui iunie nu mai avem niciun loc disponibil în hotelul nostru. Aproximativ 20% din turiștii pe care îi avem vara sunt români”, explică Fritz Feldmeijer, managerul unui hotel de cinci stele.

La fel ca în ceilalți ani, hotelierii de la sud de Dunăre mizează pe tarifele mai mici și servicii mai bune.

Pe litoralul bulgăresc, o cameră dublă, la un hotel de cinci stele, are un preț ce variază între 50 și 70 de euro pe noapte. Pentru acești bani, turiștii au la dispoziție, printre altele, două băi, o bucătarie utilată și multe alte facilități.

„Majoritatea hotelurilor de aici de pe coasta Bulgariei mizează mai mult pe volum și astfel, având un grad înalt de ocupare al hotelului, își permit să reducă prețurile într-un fel sau altul”, explică Ion Bondar, director de marketing la un hotel de patru stele.

Bulgarii sunt în avantaj nu doar la capitolul cazare.

Dacă pe litoralul românesc se lucrează încă la amenajarea plajelor, litoralul bulgăresc este pregătit pentru primii turiști care vor sosi aici pe 1 mai.

„Coasta litoralului bulgăresc este pregatită în mare măsură pentru a-și întâmpina oaspeții. Mai sunt câteva lucrări, dar cu siguranță vor fi gata cu câteva zile înainte de a ajunge turiștii”, explică Galina Toteva, agent de turism în Bulgaria.

Deși sunt mult în urma vecinilor bulgari la capitolul pregătiri, autoritățile din turism spun că anul acesta au crescut rezervările timpurii pentru minivacanțele de 1 Mai și Paște. Până acum, 50.000 de turiști români au cumpărat pachete de vacanță pentru litoralul românesc.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri