Mesajul ucrainenilor din România pentru oamenii de la Kiev: „Fiți tari, fiți puternici”

Data publicării:
ucrainean romania

Lui Vasile Benzar îi curge prin vene sânge de ucrainean. Trăieşte în comuna Ştiuca, din judeţul Timiş, acolo unde 1.400 din 2.000 din locuitori sunt de origine ucraineană. Nu mai are rude în ţara vecină, dar se simte legat de acest popor, aşa că nu pierde niciun moment din ce se întâmplă la Kiev. Imaginile pe care le vede în piaţă îl îngrozesc, dar îl şi fac să fie mândru.

„Când vorbesc cu pereții sau cu cineva care este insensibil, atunci devine într-adevăr o soluţie disperată”, spune Vasile Benzar.

Născută şi ea într-o familie de ucraineni, Maria Holovciuc a crescut în Maramureş, unde doar râul Tisa o despărţea de statul vecin. A făcut facultatea la Cernăuţi, iar evenimentele de la Kiev o impresionează profund.

„Păcat că-s din ce în ce mai mulţi. Din ce în ce sunt mai mulţi morţi. Peste o sută de oameni şi foarte mulţi răniţi. Păcat de acest oraş frumos, care este distrus acum”, spune Maria Holovciuc cu mâhnire.

Are mulţi prieteni în Ucraina, pe care nu i-a mai putut contacta în ultimele zile. Luptele de stradă de la Kiev o o fac să se teamă de ce-i mai rău.

Nu am putut sa îi contactez, nici pe Facebook, nici la telefon. Deci chiar nu s-a putut”, mai spune ea.

Solidari cu frații lor de sânge, oamenii de aici îşi petrec majoritatea timpului cu sufletul la gură, în faţa televizorului. Pe măsură ce văd că numărul de victime creşte, creşte şi teama să nu primească o veste tragică din partea unui cunoscut de acolo.

Fiți tari, fiţi puternici şi nu uitaţi că Dumnezeu este mereu alături de voi şi vă ajută!”, le-a transmis Maria Holovciuc prietenilor din Ucraina.

Astăzi, Kievul a fost din nou teatrul violenţelor, după ce ieri a fost cea mai sângeroasă zi din istoria recentă a Ucrainei. În apropierea clădirii Parlamentului au avut loc schimburi de focuri între poliţişti şi manifestanţi. Violenţe au fost astăzi şi în interiorul clădirii Parlamentului, unde aleşii puterii şi cei ai opoziţiei s-au luat la bătaie. Tot astăzi, Ministerul de Interne a anunţat şi un bilanţ oficial: 80 de persoane au murit în confruntările din ultimele zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri